Eendenborst met paddestoelensaus

4 personen

Ingredienten

  • 40 g boter
  • 500 g gemengde paddestoelen 
  • 3 sjalotjes, fijngesneden 
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 dl wild- of vleesfond 
  • zout, peper 
  • 3 tamme eendenborsten, totaal ca.550 g
  • 2 el lichte sojasaus 
  • 1/2 el gembersiroop 
  • 1 1/2 el medium dry sherry 
Bereiding

Verhit30 gboter in een wok of grote koekenpan en bak hierin de paddestoelen op hoog vuur onder af en toe omscheppen in 3-4 min. lichtbruin tot ze vocht beginnen los te laten. Neem de paddestoelen uit de pan, voeg10 gboter toe en bak de sjalotjes en knoflook in 4-5 min. lichtbruin. Voeg de wijn en fond toe. Kook het vocht op hoog vuur tot de helft in. Zeef de saus, breng deze op smaak met zout en peper en roer de paddestoelen erdoor. Bewaar de saus tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereidingswijze

  1. Snij het vel van de borststukken met een scherp mes kruiselings in. 
  2. Roer sojasaus, gembersiroop en sherry door elkaar, bestrijk de eendenborst ermee en laat 15-20 min. intrekken. 
  3. Verwarm de paddestoelensaus op laag vuur. 
  4. Verhit een grote anti-aanbakpan en leg de eendenborsten met de velkant naar beneden in de pan. 
  5. Bak ze op deze kant 7-8 min., keer ze en bak ze nog ca. 5 min. 
  6. Neem de stukken uit de pan, leg ze op een plank en laat ze onder aluminiumfolie ca. 5 min. rusten. 
  7. Snijd de stukken eend in plakken en verdeel ze over 4 borden. 
  8. Serveer de paddestoelensaus erbij. 
Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord