Zeeduivel met schuimige saffraansaus

Hoofdgerecht 4 personen:

Ingrediënten saffraansaus:

  • 35 g sjalotten
  • 1.5 el olijfolie
  • 1 flinke pluk saffraan
  • 75 ml droge witte wijn
  • 50 ml visbouillon (of kruiden- of groentebouillon)
  • 100 ml slagroom
  • @00 gram zeeduivel

Ingrediënten witlof:

  • 100  ml sinaasappelsap
  • Paar takjes bladpeterselie
  •  Paar takjes dragon/ of 1 theel gedroogde dragon
  • 1 el roomboter
  • 1 stronkje witlof

Bereiding:

  1. Saffraansaus:
    Pel en snipper de sjalotten. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten glazig. Voeg de saffraan toe en laat 10 seconden fruiten. Blus af met witte wijn en laat tot de helft inkoken. Dit duurt circa 5 minuten. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bolzeef in een schone pan.
  2. Zeeduivel
    Snijd de zeeduivelfilet in 4 stukken( 4 pers) van 3-4 millimeter dik. Leg ze naast elkaar op een met olijfolie ingevet ovenplateau en bewaar in de koelkast.
  3. Voorbereiding witlof
    Verwarm het sinaasappelsap in een brede pan en laat tot een derde indampen. Pluk de bladpeterselie en dragon.

Afmaken:

Verwarm de oven voor op 140 °C.

Witlof
Verwarm het ingekookte sinaasappelsap en roer de boter erdoor. Halveer de stronk witlof. Verwijder een klein gedeelte van de kern. Snijd de helften in smalle repen. Voeg de witlof toe en glaceer 3-4 minuten. Snijd de peterselie en dragon grof. Roer de peterselie en dragon door de witlof en verwarm 30 seconden mee. Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen.

Saffraansaus
Verwarm de saffraansaus op laag vuur.

Zeeduivel
Zet het plateau met zeeduivel in de oven en laat in circa 5 minuten warm en gaar worden.

Opmaak bord:

Verdeel de witlof in het midden van (voorverwarmde) borden kriskras op elkaar. Verdeel plakje zeeduivel over de witlof. Klop de saus schuimig met de staafmixer en lepel rondom de witlof. Lepel de overgebleven sinaasappelstroop over het gerecht. Maak op met kruiden/bloemen. Geniet van deze zeeduivel met schuimige saffraansaus

Print Friendly, PDF & Email