Steak and ale pie met dirty mash en gravy

Voor 6 personen

Ingrediënten: Pie vulling:

  • 300-gram biefstuk, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 50-gram pancetta
  • 1 grote gele ui
  • 2 winterpenen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 ml bruin bier
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 tijm takjes
  • 1 rozemarijn takje
  • Zout en peper

 

Bereidingswijze:

  1. Kruid de biefstuk met peper en zout. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een braadpan met op hoog vuur en bak de biefstuk aan alle kanten goed bruin (in totaal 1-2 minuutjes). Haal het eruit met een schuimspaan snij in kleine stukjes en zet dit apart voor later.
  2. Bak de pancetta in dezelfde braadpan voor 3-4 minuten of tot het bruin en knapperig is. Voeg de uien en wortels toe en kook nog 3-4 minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer gedurende 1 minuut. Strooi de bloem erdoor, roer goed en kook 2 minuten.
  3. Giet het bier nu bij het mengsel en breng het aan de kook. Voeg de runderbouillon en kruiden toe en breng opnieuw aan de kook. Doe de deksel erop en laat het mengsel 1 uur zachtjes stoven.
  4. Haal de pan na een uur van het vuur wanneer de vulling goed ingedikt is de stukjes biefstuk er door roeren en daarna laat volledig afkoelen. Als het nog niet genoeg gebonden is kun je er wat maïzena bij doen.

 

Ingrediënten:  Pie crust: ( Het deeg voor de Pie)

  • 375-gram bloem, plus extra
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel mosterd poeder
  • 1 groot ei, geklutst
  • 100-gram ongezouten boter
  • 200 ml water
  • 2 eierdooiers

 

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem, het zout en het mosterdpoeder in een kom of keukenmixer. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, voeg de eieren toe en klop tot ze goed zijn opgenomen.
  2. Verhit de boter en 200 ml water in een kleine pan op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten.
  3. Terwijl de mixer op lage snelheid staat, giet je geleidelijk de hete vloeistof erbij totdat er een deeg ontstaat; Het kan zijn dat je niet alle vloeistof nodig hebt. Haal het deeg uit de kom, kneed tot een bal en zet weg in de koelkast voor 30 minuten om te rusten.
  4. Wanneer dit afkoelt kun je de mash maken.

 

 

Ingrediënten: Dirty mash:

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gesneden
  • 150 ml melk
  • 30-gram ongezouten boter
  • 150-gram gerookte baconreepjes
  • Geraspte kaas
  • Gebakken uitjes
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappelen in 20 min gaar. Giet af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 minuten droog koken.
  2. Bak ondertussen de bacon in een steelpannetje tot het knapperig is.
  3. Stamp de aardappelen fijn. Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Meng de bacon, kaas en uitjes met de mash.

 

Bereidingswijze : Pies samenstellen:

  1. Verdeel het deeg in twee derde en een derde porties. Rol het grotere deel van het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een vierkant van 36 cm. Snijd in 6 gelijke vierkanten en plaats er één in elk van de zes ingevette schaaltjes. Duw het deeg voorzichtig op de bodem en zijkanten om elk bakblik te bekleden, maar laat het overtollige deeg over de rand hangen. Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt eigeel.
  2. Vul de met deeg beklede bakvormen met de afgekoelde vleesvulling. Rol het resterende stuk deeg uit tot een vierkant van 23 cm en snijd het in 6 gelijke vierkanten. Leg deze op de pies, druk goed aan met een vork en snij het overtollige deeg weg.
  3. Bestrijk de deegdeksels met eigeel en maak een klein gaatje in het midden, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C/180°C hetelucht. Bak de pies 40-50 minuten of tot het deeg goudbruin en knapperig is.
  5. Haal de bakplaat uit de oven en haal de pies voorzichtig uit de vormen en plaats ondersteboven terug in de oven gedurende 15 minuten of tot ze diep goudbruin zijn.

Bron: Pub Kitchen: The Ultimate Modern British Food Bible, Tom Kerridge

 

 

Print Friendly, PDF & Email