Voor 6 personen
Ingrediënten: Vis
- 6 stuks kabeljauwfilet (100-gram)
- 120-gram patentbloem
- 75-gram Ketanmeel (rijstmeel)
- ½ eetlepel baksoda
- 175 ml bier
- 50-gram bloem
- Snufje zout en peper
- ½ theelepel kerriepoeder
- Plakje citroen
Bereidingswijze:
- Bereid allereerst het beslag. Zeef 120-gram bloem samen met ketanmeel en baksoda. Voeg vervolgens het zout en bier toe en klop met een garde tot een glad beslag (vergelijkbaar met pannenkoekenbeslag). Zet aan de kant om te rusten. Tip: je kan dit het best de dag van tevoren klaarmaken om het nog knapperig te krijgen.
- Snij de vis in even stukken en bestrooi genereus met zout om het vocht te onttrekken.
- Bereid met 50-gram bloem, zout en peper, en paprikapoeder een bloemmengsel. Bedek de vis goed met het bloemmengsel en klop af om klontjes te voorkomen.
- Zet de friteuse aan op 175˚C of verwarm zonnebloemolie in een pan.
- Laat de met bloem bedekte vis langzaam in het beslag zakken, schud de kom goed om de vis te bedekken. Draai de vis om na 2 minuten. Bak in totaal 3-4 minuten tot de vis goudbruin en knapperig is aan alle kanten.
- Haal de vis uit het vet met een schuimspaan en laat goed uitlekken. Besprenkel met zeezout en laat vervolgens rusten op een koelrek of keukenpapier.
Ingrediënten: Triple cooked chips:
- 3 grote kruimige aardappels, geschild
- Plantaardige olie, om in te frituren
- Kerry poeder
- Zout
Bereidingswijze:
- Snijd de aardappelen in frieten van ongeveer 1,5 cm dik. Spoel af onder koud stromend water om een deel van het zetmeel weg te spoelen.
- Breng een grote pan water op hoog vuur aan de kook. Voeg de chips toe, breng opnieuw aan de kook en kook gedurende 5 minuten. Giet af en spreid uit op een rooster om te drogen en af te koelen.
- Verhit de olie in een frituurpan (of een andere geschikte diepe, zware pan) tot 140°C (controleer met een thermometer). Doe de chips in een draadmand en laat ze in de hete olie zakken. Frituur gedurende 8-10 minuten, verwijder dan de chips uit de frituurpan en leg ze op een rooster om uit te lekken. Laat afkoelen.
- Wanneer je klaar bent om te serveren, verwarm de olie tot 175°C (controleer met een thermometer). Frituur de frieten gedurende 4-5 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal de chips uit de friteuse en laat ze uitlekken op keukenpapier. Breng gelijk op smaak met zout en paprikapoeder.
Ingrediënten: Mushy peas:
- 150-gram (diepvries)erwten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 sjalot, fijngesneden
- Teentje knoflook, fijngesneden
- 15-gram boter
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Verwarm een eetlepel olie in een kleine koekenpan op laag vuur. Doe hier de erwten bij en maak op smaak met wat zout en peper.
- Voeg na een paar minuten de sjalot, knoflook en boter toe.
- Meng, en laat de boter goed smelten. Zet het vuur af wanneer de erwten goed zacht zijn.
- Pureer de erwten nu met een aardappelstamper tot een grove mix. Let op: het moet geen gladde puree worden.
Ingrediënten: Tartar saus:
- 1 eetlepel augurken, fijngesneden
- 50-gram creme fraiche
- 200-gram mayonaise, gemaakt van eigeel en zonnebloemolie
- 3 sjalotjes, fijngesneden
- 1 theelepel citroensap
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Maak een standaard mayonaise van zonnebloemolie en eigeel voor het gewenste aantal personen.
- Voeg alle overige ingrediënten samen en meng. Voeg zout naar smaak toe.
Bron: Gordon Ramsay’s World Kitchen: Recipes from the F-Word / Pub Kitchen: The Ultimate Modern British Food Bible, Tom Kerridge