Sticky toffee pudding met warme custard

Voor 6 personen

Ingrediënten: Pudding

  • 150-gram dadels zonder pit, fijn gesneden
  • ½ theelepel baksoda
  • 100 ml gekookt water
  • 45-gram ongezoute boter, op kamertemperatuur
  • 85-gram licht bruine basterdsuiker light
  • 1 ei
  • 80-gram patentbloem
  • ½ theelepel bakpoeder

 

Ingrediënten: Toffee Saus

  • 115-gram ongezoute boter
  • 225-gram donker bruine basterdsuiker
  • 2 tablespoons (30ml) milk
  • 2 eetlepels (30ml) slagroom
  • 2 eetlepels (35g) agave siroop
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels (30ml) bourbon/whiskey

 

Bereidingswijze:

  1. Verhit de oven op 175˚C.
  2. Doe de gesneden dadels en baksoda in een hittebestendige kom of maatbeker. Giet er kokend water over en druk de dadels met een lepel aan, zodat ze onder water staan. Laat dit minimaal 10 minuten staan.
  3. Mix in een grote kom de boter en de suiker met een handmixer op de hoogste stand tot het licht en luchtig is, ongeveer 1 minuut. Verlaag de snelheid tot medium, voeg het ei toe en blijf mixen tot alles gemengd is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe met de mixer op de laagste stand en meng tot alles net gemengd is.
  4. Pureer de dadels met een blender of staafmixer tot een glad mengsel. Giet het mengsel bij de rest en mix op een lage stand tot een geheel.
  5. Vet de cupcakevorm in en bebloem deze. Verdeel het beslag gelijkmatig over het voorbereide bakblik en plaats het in de oven. Bak gedurende 17-19 minuten, totdat een prikker die je in het midden steekt er grotendeels schoon uitkomt. Laat de cakejes ongeveer 5 minuten afkoelen voordat je ze op een bord of bakplaat stort.
  6. Maak terwijl de cakejes in de oven zitten de toffeesaus:
  7. Combineer alle ingrediënten (behalve de bourbon/whiskey) in een kleine steelpan. Breng aan de kook, en roer af en toe om de suiker op te lossen. Kook gedurende 3 minuten, tot het een dik mengsel geworden is. Haal van het vuur, roer de bourbon erdoor en laat iets afkoelen voordat je over de puddingen schept. Serveer onmiddellijk.

 

Ingrediënten: Custard:

  • 100 ml slagroom
  • 350 ml volle melk
  • Eigeel van 2 eieren
  • 1 ½ eetlepels maizena
  • 50g fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract

 

Bereidingswijze:

  1. Doe de slagroom en de melk in een steelpan en breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Klop ondertussen in een grote kom de dooiers, maïzena, suiker en vanille bij elkaar. Giet geleidelijk het hete melkmengsel op het suikermengsel en blijf voortdurend kloppen tot het een glad geheel is.
  2. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm zachtjes, al roerend met een houten lepel tot de custard dikker wordt. Blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Bron: Gordonramsay.com / bbcgoodfood.com

 

Print Friendly, PDF & Email