Seafood chowder met dillisk-sodabrood

Seafood chowder

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 500 ml visbouillon
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij in blokjes
  • 1 grote kruimige aardappel
  • 1prei fijn gesneden
  • 80 gram bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • 200 gram witte vis
  • 200 gram zalm
  • 200 gram garnalen 
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • Sap van ½ citroen 
  • 1 handvol gehakte dille
  • 1 handvol gesneden bieslook 
  • Zout 

Bereiding:

  1. Snijdt alle groente
  2. Verwarm de visbouillon in een pan totdat het net niet kookt. Voeg de groente in één keer toe gedurende 3 tot 4 minuten. Breng eventueel op smaak met zout. 
  3. Zet een pan met een dikke bodem op een middelhoog vuur en smelt de boter. 
  4. Verhoog het vuur en voeg de bloem toe bij de gesmolten boter, roer gedurende 1 minuut en voeg nu ook de witte wijn toe.  Zorg dat alle klontjes zijn opgelost. Doe nu de visbouillon met de groente bij het mengsel van de boter, bloem en witte wijn en laat inkoken tot ca. 2/3. Voeg nu de room toe. 
  5. Snijdt de vis in blokjes van ca 2 cm en doe dit bij de visbouillon. Laat zachtjes in koken, ca 5 minuten. Proef of de soep op smaak is. Om het af te maken eventueel nog mosterd, zout en citroensap toevoegen.  
  6. Roer als laatste de garnalen, de dille en bieslook door de soep. 

Dillisk-sodabrood

Ingrediënten:

  • 125 gram bloem
  • 375 gram volkorenmeel
  • 70 gram gemengde zaden; pompoen en zonnepitten
  • 70 gram havermout
  • 2 theelepels bakingsoda
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels gesneden gedroogde dillisk (zeewier)
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Ca. 500 ml karnemelk
  • 1 los geklopt ei 
  • 60 ml zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 230 graden. Leg op een bakplaat bakpapier. 
  2. Meng alle droge ingrediënten, behalve de suiker, in een kom. Meng de basterdsuiker met alle natte ingrediënten. Begin met 350 ml karnemelk. Maak een kuiltje in het midden van de kom met bloem en giet het vocht erin. Kneed vlug met een schone losse hand, de vingers wijd uit elkaar, tot alles net is gecombineerd. Indien het te droog is kun je nog karnemelk toevoegen. 
  3. Vorm een bol en leg hem op de bakplaat. Maak met een schep mes een grootkruis in het midden, door het deeg heen. 
  4. Bak het brood vijftien minuten in de hete oven, verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak het dan nog zeker dertig minuten, tot het brood hol klinkt wanneer u erop klopt.  
  5. Laat het brood voor het aansnijden goed afkoelen.
  6. Serveer het brood bij de seafood-chowder met boter. 
  7. Tip voor de boter als er tijd is; Meng fijngesneden gewelde Sugar Kelp, peterselie, een teentje fijngesneden knoflook, een half fijn gesneden sjalotje door 100 gram Ierse roomboter.  

Bron: Uit Home Sweet Home Nieuw Iers Comfort Food; Yvette van Boven

Print Friendly, PDF & Email