Irish Beef Stroganoff, Champ en Peanut Slaw

Irish Beef Stroganoff

Voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 400 gram haasbiefstuk in stukken gesneden van ca. 2/3 cm
  • 100 gram bloem
  • Ca. 50 gram boter
  • 250 gram champignons
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 500 ml runderbouillon
  • 150 gram crème fraîche 
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel Dijonmosterd 
  • Citroensap
  • 1 handvol fijn gesneden peterselie
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Doe de olijfolie in een koekenpan.
  2. Bepoeder de in stukken gesneden haasbiefstuk met bloem en voeg hierna zout en peper toe. 
  3. Doe de stukken haasbiefstuk in de koekenpan met de olijfolie en ca. 50 gram boter en bak deze ca. 2-3 minuten zodat ze mooi bruin zien. Doe hierna de haasbiefstuk op een groot bord. 
  4. Verwijder het overtollige vet uit de pan. 
  5. Bak nu de fijngesneden champignons in de pan gedurende 2 minuten tot dat ze bruin worden, voeg dan de gesnipperde ui toe, en nog later de knoflook. Mix het goed. 
  6. Voeg nu de runderbouillon toe en schraap met houten spatel/lepel de bodem vrij als de mix gekaramelliseerd is. Laat dit koken totdat het vocht tot de helft is ingekookt.
  7. Voeg nu de crème fraîche toe en wacht tot de saus begint dik te worden. 
  8. Doe de stukken haasbiefstuk bij de saus en verwarm nog gedurende 1 minuut. 
  9. Serveer de biefstuk met saus op een warm bord. Strooi over het mengsel dan nog zwarte peper, gerookte paprikapoeder, eventueel wat mosterd, citroensap en de gehakte peterselie  

Champ

Ingrediënten:

  • 1 bos bosuien (mag ook brandneteltoppen)
  • 150 ml melk
  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram roomboter
  • 2 sjalotten of een rode ui
  • 1 rode paprika; de helft brunoise gesneden, de andere helft julienne gesneden
  • Handvol gesneden peterselie
  • Zout, peper en nootmuskaat
  • 1 paksoi

Bereiding:

  1. Snijd de bosuien in fijne ringen en doe dit bij de melk. Verwarm de melk totdat deze net niet kookt gedurende 15 minuten.
  2. Was de kruimige aardappelen en kook ze met schil tot dat ze gaar zijn. Giet af en pel de aardappelen. 
  3. Stamp ze fijn met flink veel roomboter en giet er zoveel hete bosui melk bij totdat er een smeuïge puree ontstaat. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Roer dan met een spatel voorzichtig de fijn gesnipperde sjalotten, de peterselie en de fijn gesneden paprikastukjes er door. Dek de pan af met een deksel zodat het warm blijft. 
  4. Snijdt de paksoi fijn, met name het groene gedeelte. Smoor de paksoi kort in wat boter. Voeg wat zout en peper toe voor de smaak. Laat uitlekken in een zeef. 
  5. Schep de aardappelpuree in een kookring op een bord naast de Irish Beef Stroganoff. Druk aan met achterkant van een eetlepel. Leg hier boven op een eetlepel van de gesmoorde paksoi en verwijder de kookring. Leg op de paksoi twee reepjes rode paprika als garnering. 

Peanut Slaw

Ingrediënten:

  • 2 kleine winterpenen
  • 1 of 2 granny smith appels
  • 3-4 hele bladeren van de spitskool 
  • Spitskool
  • 1 eetlepel pindaboter
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 2 eetlepel witte wijn azijn
  • 100 ml olijfolie voor dressing
  • 4 eetlepels geroosterde zoute pinda’s
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Schrap de wortels en rasp ze grof.
  2. Snijdt de appel in dunne gelijkmatige reepjes – julienne
  3. Snijdt dan de spitskool zo fijn mogelijk
  4. Doe alles in een schaal. 
  5. Voor de dressing; doe de pindaboter, de mosterd, witte wijnazijn en olijfolie bij elkaar en roer goed door. Eventueel nog zout en peper toevoegen. Doe de dressing door de spitskool, geraspte wortel en appel. Goed mengen. Voeg hierna de pinda’s toe. 
  6. Vul een blad van de spitskool met het mengsel. Rol op en snijdt de rol in meerdere stukken. Serveer 2 a 3 van deze stukken op het bord bij de champ en beef stroganoff 

Bron: Uit Flavour; Mark Moriarty

Print Friendly, PDF & Email