Parelhoen met witte portsaus, zuurkool, geroosterde druiven, hete bliksem gegarneerd met schorseneren.

Ingrediënten 4 personen:

  • 4 stukken parelhoen
  • Zout en peper
  • Roomboter

Bereiding:

  1. Sousvide apparaat instellen op 62 graden en de klok instellen op 2 uur.
  2. Parelhoen per 2 stuks vacumeren en 2 uur in het sous vide apparaat op 62 graden garen.
  3. Vlees uit de pan halen en uit het vacuum, het vlees afdrogen, goed kruiden met zout en peper.
  4. De parelhoen snel in een hete pan, op het vel aan beide zijde bruin bakken

Witte portsaus

Ingrediënten:

  • 50 ml witte port en 50 ml gevogelte fond
  • 1/2 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 kleine sjalot fijngesneden
  • 2 geplette peperkorrels
  • 2 piment korrels
  • 2 jeneverbessen
  • Takje verse tijm,
  • Laurierblad
  • 50 ml slagroom

Bereiding:

  1. Van port tot laurierblad in een pan doen en het geheel tot de helft laten inkoken.
  2. De saus zeven en weer in de pan doen.
  3. Hierna slagroom toevoegen en goed doorroeren

Bij het opdienen de saus voorzichtig opschuimen met een staafmixer

Zuurkool

Ingrediënten:

  • 1/2 pakje zuurkool laten uitlekken, 
  • 1 sjalot
  • 1 teen fijngesneden knoflook 
  • 1 eetlepel ganzenvet.
  • Room

Bereiding:

  1. De sjalot fijnsnijden
  2. De teen knoflook fijnsnijden
  3. Ganzenvet in een pan, de sjalot en de knoflook erbij doen en aanbakken
  4. De uitgelekte zuurkool in de pan erbij doen en op zacht vuur laten garen.
  5. De zuurkool in 1 uur zachtjes laten garen ondertussen af en toe om husselen.
  6. ls de zuurkool gaar is, even laten uitlekken . 
  7. Bij het opdienen even opwarmen met een flinke scheut room.

Schorseneren

Ingrediënten:

  • De schorseneren goed onder water schoonschrobben met een borstel, niet schillen
  • Met een mandoline zo’n dun mogelijke schijfjes raspen. 
  • Deze frituren op 180 graden, 2 minuten

Hete bliksem

Ingrediënten:

  • 200 gram aardappels 
  • 200 gram goudrenetten
  • De aardappelen en de appels schillen en in kleine stukjes doen
  • Deze koken met een laag water met zout.
  • Als de aardappels en appels gaar zijn, afgieten en fijnstampen
  • Bij het opwarmen op smaak brengen met een klont boter, zout en peper.

Rode Druiven

Bereiding:

De rode druiven, besprenkelen met olijfolie en grofzee zout en deze 15 min op 180 graden in de oven verwarmen.

Opdienen:

  • De parelhoen snel in hete bakpan op het vel bruin bakken 
  • De witte portsaus verwarmen, afmaken en schuimig kloppen
  • De hete bliksem warm maken
  • De schorseneren klaarzetten nadat ze gefrituurd zijn.
  • De druiven uit de oven halen 
  • Bord opmaken
Print Friendly, PDF & Email