Geroosterde aardappels met aioli en beboterde pijnboompitten.

Bijgerecht 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gr nieuwe krielaardappelen( in de schil en overlangs gehalveerd)
  • 2 el olijfolie
  • 5 gr peterselie grof gesneden
  • Zout en zwarte peper
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 groot ei, plus een dooier
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 el citroensap
  • 75 gr yoghurt Griekse stijl
  • 30 gr oongezoutenboter
  • 20 gr pijnboompitten
  • ¼ tl gerookte paprikapoeder

Bereiding:

  1. Verhit de oven tot 220 grC
  2. Doe de aardappels met 2 tl zout in een middelgrote pan en overgiet ze met koude water zodat alles zo’n 4 cm onder water staat. Zet de pan op middelhoog tot hoog vuur, breng aan de kook en laat ongeveer 6 minuten zachtjes koken tot ze vrijwel gaar maar wel stevig zijn. Giet ze af in een zeef en dep ze droog, stort ze op een baakplaat met bakpapier en schep ze om met de olijfolie, ½ tl zout en royaal vers gemalen peper. Rooster de aardappels  in 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Schep ze gedurende het bakken 1 tot 2 maal om tot ze mooi goudbruin zijn. Roer de peterselie er op het laatst door.
  3. Maak in tussen de aioli. Doe de knoflook, mosterd, het ei, de dooier en ¼ tl zout in de kom van een keukenmachine en mix circa 10 seconden tot alles goed gemengd is. Voeg terwijl de machine draaibeide soorten olie in een fijn straaltje toe aan het mengsel, tot het dik vloeibare consistentie van mayonaise heeft. Giet de saus in een schaal, roer het citroensap en de yoghurt er door en zet hem tot gebruik opzij of in de koelkast.
  4. Zet een kleine sauteerpan met de boter op een halfhoog vuur. Voeg zodra de boter gesmolten is de pijnboompitten toe en bak in 3 tot 4 minuten goudbruin. Roer het paprikapoeder erdoor , haal de pan van het vuur en schud de pijnboompitten in een schaal.
  5. Strijk de aioli op een ondiepe ronde schaal. Verdeel de warme aardappeltjes er op en schep de pijnboompitten met de boter eroverheen 

: Bron: Yotam Ottolenghi 

Print Friendly, PDF & Email