Eend

Met bosui, tauge en soja- sesamdressing

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten:

Voor de lak:

25 ml sojasaus

  • 35 ml ketjap manis
  • 20 ml gembervocht
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 1 el citroensap

Voor de soja – sesamdressing:

  • 1 el oestersaus
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl gembervocht
  • 10 druppels limoensap
  • 1 el sesamolie
  • 1 el olijfolie

Voor het flensjesbeslag:

  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • 60 gr bloem
  • Zonnebloemolie

    2 tamme eendenborsten
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • 1 ½ rode peper
  • 10 bosuitjes
  • 50 gr tauge
  • 1 el wasabipasta

Bereiding:

  1. Verhit alle ingrediënten voor de lak in een pannetjes en kook ze op laag vuur in tot stroopdikte. Laat afkoelen..
  2. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje met 1 eetlepel water en bewaar in de koelkast.
  3. Roer voor het flensjesbeslag in een kom de melk met het ei, zeef de bloem er boven en meng tot een gladde massa, Vet met een stukje bakpapier een antiaanbakpan dun in met olie. Verhit de pan en giet er dun beslag in en bak er een heel dun flensje van. Bak op dezelfde manier flensjes van de rest van het beslag. (Minimaal 8) Bewaar ze afgedekt onder folie zodat ze niet uitdrogen. 
  4. Verwarm een oven voor op 140 grC. Snijd met een scherp mes ruitjes vormen in de vetlaag van de filets en bestrooi ze licht met peper en zout.Verhit een ½ el olijfolie in een braadpan en bak de filets aan de vetkant op een laag vuur goudbruin zodat het eigen vet loskomt en de eend daarin gaart. Keer de filets en bak de andere kant op iets hoger vuur. Voeg op het laatst wat boter toe.
  5. Leg de eendenborsten in een ovenschaal, leg de huidzijde boven en bestrijk deze met de afgekoelde lak Zet de schaal circa 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en bedruip het vlees af en toe met met het bakvocht. Haal de eendenborsten uit de oven en laat ze even rusten voor het aansnijden.
  6. Snijd intussen de helft van de rode peper in zeer kleine blokjes en de andere helft in ringetjes. Dompel ze een paar seconden in kokend water. Herhaal dit 3x , dep ze dan droog en besprenkel met wat olijfolie.
    Snijd de bosuitjes overlangs door. Verhit 2 el olijfolie een pan en bak de bosui en taugé kort (houd een paar bosuitjes en wat taugé achter voor die garnering) Bestrooi licht met wat peper en zout.
  7. Bestrijk 8 flensjes licht met wasabipasta. Leg er een laagje bosui / taugé mengsel op en rol ze op.
  8. Snijd de eend in dunne plakken en verdeel ze over vier voorverwarmde borden. Schik er per persoon 2 flensjes naast en verdeel er wat rode peper en achtergehouden bosui en taugé over. Spuit op ieder bord een klein beetje wasabi en strijk het uit met een kwastje. Maak het af met de dressing.

: Bron: Jacob Jan Boerema en Sacha de Boer.

Print Friendly, PDF & Email