Crème brûlée van epoisseskaas

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 epoisseskaas 250 gr
  • 4 dl volle melk
  • 2.5 blaadjes gelatine
  • 3 eidooiers (maat L)
  • 3 handperen
  • 2 steranijzen
  • geleisuiker speciaal ongeveer 50 gr
  • 1 limoen
  • enkele topjes atsina cress
  • rietsuiker
  • versgemalen witte peper en zout 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 120°C. 
  2. Week de gelatine in ijskoud water
  3. Verwarm de melk in een steelpan tot het kookpunt en neem van het vuur.
  4. Voeg beetje bij beetje de, in stukjes gesneden, kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig is opgelost.
  5. Knijp de gelatine goed uit en los op in de kaasmassa.
  6. Roer er de eidooiers goed doorheen en kruid lichtjes met een snufje zout en versgemalen peper.
  7. Schep de massa in vuurvaste schaaltjes of borden
  8. .Plaats in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 30 minuten garen.
  9. De crème brûlée is goed als deze stevig is als je het vormpje beweegt, maar nog wel enigszins meegeeft.
  10. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
  11. Maak ondertussen de compote.
  12. Schil hiervoor de peren en snijd mooie blokjes van een gedeelte van het vruchtvlees. Weeg 175 gram van deze blokjes af.
  13. Verwarm dit vruchtvlees met de steranijs en de geleisuiker in een steelpan tot het kookt en de suiker is opgelost. Roer goed door en neem van het vuur. Verfris met een beetje limoensap en -rasp en koel volledig terug.
  14. Bestrooi de crème brûlée lichtjes met rietsuiker en brand mooi goudbruin af met behulp van een brandertje.
  15. Dresseer de compote op de rand van het bord en garneer met topjes atsina cress.

Bijpassende dranksuggestie: Pedro Ximenez

Print Friendly, PDF & Email