Coupe Romanov

Ingrediënten (4 personen):

  • 250 gram aardbeien
  • 1 el boter
  • Sap van 2 sinaasappels
  • Sap van ½ citroen
  • 2 el poedersuiker
  • 2 el cognac
  • 2 el geschaafde amandelen
  • 8 bolletjes vanille- of roomijs

Ingrediënten IJs (voor ongeveer ½ liter)

  • 125 gram suiker
  • 5 eierdooiers
  • ½ l melk
  • ½ vanillestokje

Bereiding ijs:

  1. Verwarm de melk en laat vanille stokje er 20 minuten in trekken, verwijder dan het stokje
  2. Roer eierdooiers en suiker in een pan door elkaar tot het mengsel een lint vormt
  3. Voeg geleidelijk de hete melk toe, blijf roeren op laag vuur tot de massa aan de lepel blijft hangen. Het mag niet koken anders gaat het schiften.
  4. Af laten koelen, af en toe roeren, tot het koud is alvorens het in de machine tot ijs te draaien.

Bereiding:

  1. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin
  2. Maak de aardbeien schoon, houd de helft heel en apart, bestrooi deze met een beetje poedersuiker
  3. Snij de andere helft van de aardbeien in kleine stukjes
  4. Verhit de boter in een koekenpan en voeg de stukjes aardbei toe, voeg poedersuiker toe
  5. Verwarm tot alles zacht is, laat voorzichtig karamelliseren. Hou de warmtebron middel hoog, de saus kan vanaf nu makkelijk verbranden
  6. Blus af met het sap van de sinaasappel en citroen, in eerste instantie 150-200 ml
  7. Proef en maak zo nodig zoeter of zuurder, voeg sap toe als de saus te dik wordt
  8. Verwarm de cognac in een soeplepel en flambeer de saus, houdt voorzichtig warm. Voeg zo nodig nog wat sinaasappel-citroensap toe

Serveren:

  1. Maak het bordje of de coupe op met de hele aardbeien, ijs en de geroosterde amandelen
  2. Giet aan tafel de warme saus over het geheel, serveer desnoods de saus per persoon in een (saus)kommetje.
Print Friendly, PDF & Email