Caribische kippenvleugels

 (4-8 personen)

Ingrediënten:

Saus en marinade

 • 8 gepelde knoflooktenen (30 gr.)
 • 1 tl. zout
 • 60 ml. water
 • 120 ml. vissaus
 • 75 gr. basterd- of fijne kristalsuiker
 • 12 middelgrote kippenvleugels (900 gr.), doorgesneden bij het gewricht.

Voor frituren van de vleugels

 • Plantaardige frituurolie
 • 160 gr. wit rijstmeel (niet van kleefrijst)
 • 35 gr. tempurameel (het liefst van het merk Gogi)
 • 60 ml. water
 • 1-2 tl. gebakken chilipasta (Toko)

Benodigdheden:

 • Fijnmazige zeef of kaasdoek
 • Keukenthermometer
 • Wok (bij voorkeur antiaanbak)

Bereiding:

 1. Hak de knoflook fijn, strooi het zout erover en stamp de twee dan samen, ca. 15 seconde. Schraap het mengsel in een kleine kom, voeg de 60 ml. warm water toe en laat een paar minuten staan. Zet een fijnmazige zeef op een andere kom, schenk het knoflookmengsel in de zeef en gebruik de achterkant van een lepel om te roeren en de knoflook aan te drukken om er zo veel mogelijk aromatisch vocht aan te onttrekken (of schenk het in een kaasdoek boven de kom en knijp). Bewaar de knoflook.
 2. Doe de vissaus en suiker in de kom met knoflookwater en roer tot de suiker volledig opgelost is. Je zou 240 ml. vloeistof over moeten houden. Leg de kippenvleugels in een grote mengkom, voeg 120 ml. van het vissausmengsel toe en bewaar de rest, meng alles goed moet je handen.
 3. Dek af, zet het geheel minimaal 4 uur in de koelkast, een hele nacht marineren mag ook, en meng alles om de paar uur goed.
 4. Schenk ondertussen zoveel olie in een kleine pan dat je een laag van ca. 2 cm hebt en verhit de olie op hoog vuur. Zet een fijnmazige zeef op een hittebestendige kom. Test of de olie heet genoeg is: als een stukje knoflook dat je in de olie laat glijden meteen begint te bruisen, kun je de rest toevoegen.
 5. Voeg de knoflook toe, zet het vuur onmiddellijk wat lager (kom niet in de verleiding om het proces te versnellen door het vuur hoog te laten staan) en roer meteen even goed door. Bak de knoflook tot hij licht goudbruin is, ca. 5 minuten. Schenk de inhoud van de pan door de zeef in een hittebestendige kom of pan, bewaar de smaakvolle olie voor een andere keer.
 6. Schud de zeef voorzichtig, leg de knoflook dan in één laag op keukenpapier en laat afkoelen. Je zou nu 2 eetlepels gebakken knoflook moeten hebben. In een luchtdicht bakje op kamertemperatuur is de gebakken knoflook maximaal 2 dagen houdbaar.
 7. Verplaats de vleugels naar een vergiet in de gootsteen, schud af en toe, zorg dat ze goed uitgelekt zijn voordat je ze bakt, minimaal 15 minuten.
 8. Schenk zoveel olie in een wok, gietijzeren braadpan of andere grote pan (of nog beter een friteuse) dat de vleugels compleet onder komen te staan, ca. 5cm. Zet de pan op middelhoog vuur, verhit de olie t 175  0C (gebruik een keukenthermometer), roer de olie voorzichtig en stel het vuur zo nodig bij om te zorgen dat temperatuur constant blijft.
 9. Roer in een grote kom de rijstebloem en het tempurameel door elkaar.
 10. Frituur de vleugels in 2 porties. Haal de helft van de vleugels door het bloemmengsel om ze daarmee te bedekken en tik ermee tegen de rand van de kom zodat een eventueel teveel aan bloem eraf valt voordat je ze aan de hete olie toevoegt.
 11. Leg de eerste portie in de olie en balk ze, keer ze na ca. 4 minuten om en roer daarna af en toe, tot ze gelijkmatig diep goudbruin zijn en helemaal gaar, in totaal 6-8 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier, verhit de olie weer tot 175 0C en doe hetzelfde met de volgende portie
 12. Voeg de 60 ml. water toe aan het resterende vissausmengsel, roer goed en zet opzij. Verdeel de kippenvleugels weer in twee porties om het gerecht af te maken (als je een heel grote wok hebt , kan het misschien in één keer). Doe 60 ml. van het vissausmengsel en de helft van de chilipasta, als je die gebruikt, in een wok met antiaanbaklaag.
 13. Zet de wok op hoog vuur en breng alles aan de kook. Laat het mengsel tot de helft inkoken, ca. 45 seconde. Voeg de helft van de kippenvleugels toe en bak. Keer de vleugels elke 15 seconde met een tang of wokspatel om, tot de vloeistof een kleverig, karamelkleurig glazuur is geworden dat de vleugels bedekt, dit duurt ca. 1 minuten.
 14. Voeg 1 eetlepel van de bewaarde gebakken knoflook toe, roer goed en bak alles onder voortdurend omscheppen, tot he glazuur 1-2 tinten donkerder kleurt, nog ca. 30 seconde.
 15. Leg de kippenvleugels op een serveerbord. De kleverige coating sluit de hitte in, dus zou deze portie warm moeten blijven tot je de volgende portie klaar hebt. Je kunt de eerste portie ook warm houden in de oven. Spoel de wok af en veeg hem schoon. Herhaal de handelingen met 60 ml. van de vloeistof, de resterende chilipasta.
Print Friendly, PDF & Email