Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 150 gr oesterzwammen
- 150 gr shii-takes
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 7 eidooiers
- 4 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepel bloem
- 2,5 dl slagroom
- 30 gr peter selie
- 0,5 pot gevogeltefond
- 4 taartvormpjes/alufolie
- 0,25 krop friseesla
- 25 gr rucola
Bereiding
- oven voorverwarmen op 200° C; plakjes deeg uitspreiden en laten ontdooien; paddestoelen schoon maken en in plakjes snijden; sjalot en knoflook pellen en fijnsnijden; taartvormpjes met olie invetten; deegplakjes iets uitrollen en zo in de vormpjes leggen dat ‘t deeg ruim over de rand hangt; deegbodems enkele malen met de vork inprikken en dun met eidooier bestrijken
- in de koekenpan olie verhitten en sjalot en knoflook aanfruiten; paddestoelen toevoegen en op hoog vuur meebakken; op smaak brengen met peper en zout; paddestoelen in zeef laten uitlekken maar ‘t vocht opvangen
- rest van de eidooiers met paddestoelenvocht losroeren; bloem in 1.25 dl slagroom (voor 4 pers.) loskloppen; paddestoelen over taartvormpjes verdelen (enkele paddestoelen achterhouden voor de garnering) en roommengsel erop schenken; taartjes in ‘t midden van de oven in ca. 20 min. gaarbakken
- peter selie ontdoen van steeltjes (niet weggooien), daarna plukken en grof hakken; kwart van de peter selie achterhouden voor de garnering, rest in kom overgieten met kokend water en na ± 15 sec. in zeef met koud water afspoelen en goed laten uitlekken (=blancheren)
- in koekenpan gehakte peter seliesteeltjes met rest van knoflook in olie ± 1 min. zachtjes bakken; fond erbij schenken en op hoog vuur tot 1/3 inkoken; rest van de slagroom erdoor roeren en saus nog ± 3 min. laten inkoken; peter selieblad droogdeppen, fijn hakken en door de roomsaus roeren
- taartjes voorzichtig uit de vorm nemen en ± 1 min. op rooster laten uitdampen; taartjes op het bord leggen; peter seliesaus met garde schuimig kloppen en rondom de taartjes schenken; taartjes met achtergebleven peter selie bestrooien
- eventueel nog garneren met gebakken paddestoelen, plukje friséesla en rucola