Paddestoelentaartje met peterseliesaus

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr shii-takes
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 7 eidooiers
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepel bloem
  • 2,5 dl slagroom
  • 30 gr peter selie
  • 0,5 pot gevogeltefond
  • 4 taartvormpjes/alufolie
  • 0,25 krop friseesla
  • 25 gr rucola

Bereiding

  1. oven voorverwarmen op 200° C; plakjes deeg uitspreiden en laten ontdooien; paddestoelen schoon maken en in plakjes snijden; sjalot en knoflook pellen en fijnsnijden; taartvormpjes met olie invetten; deegplakjes iets uitrollen en zo in de vormpjes leggen dat ‘t deeg ruim over de rand hangt; deegbodems enkele malen met de vork inprikken en dun met eidooier bestrijken
  2. in de koekenpan olie verhitten en sjalot en knoflook aanfruiten; paddestoelen toevoegen en op hoog vuur meebakken; op smaak brengen met peper en zout; paddestoelen in zeef laten uitlekken maar ‘t vocht opvangen
  3. rest van de eidooiers met paddestoelenvocht losroeren; bloem in 1.25 dl slagroom (voor 4 pers.) loskloppen; paddestoelen over taartvormpjes verdelen (enkele paddestoelen achterhouden voor de garnering) en roommengsel erop schenken; taartjes in ‘t midden van de oven in ca. 20 min. gaarbakken
  4. peter selie ontdoen van steeltjes (niet weggooien), daarna plukken en grof hakken; kwart van de peter selie achterhouden voor de garnering, rest in kom overgieten met kokend water en na ± 15 sec. in zeef met koud water afspoelen en goed laten uitlekken (=blancheren)
  5. in koekenpan gehakte peter seliesteeltjes met rest van knoflook in olie ± 1 min. zachtjes bakken; fond erbij schenken en op hoog vuur tot 1/3 inkoken; rest van de slagroom erdoor roeren en saus nog ± 3 min. laten inkoken; peter selieblad droogdeppen, fijn hakken en door de roomsaus roeren
  6. taartjes voorzichtig uit de vorm nemen en ± 1 min. op rooster laten uitdampen; taartjes op het bord leggen; peter seliesaus met garde schuimig kloppen en rondom de taartjes schenken; taartjes met achtergebleven peter selie bestrooien
  7. eventueel nog garneren met gebakken paddestoelen, plukje friséesla en rucola
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie