Bloem van vijg en parmaham met mierikswortelcrème

Ingrediënten

Hoeveelheden zijn voor 6 personen

  • 115 gram parmesaanse kaas (geraspt)
  • 6 vijgen
  • 6 plakken parmaham (grote, dungesneden)
  • 1 potje mierikswortelpasta
  • 1 zakje rucola
  • 4,5 el olijfolie
  • 1,5 el balsamico azijn
  • 135 ml crème fraîche

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Houd 6 vormpjes (timbaaltje, glaasje o.i.d.) bij de hand.
  3. Leg 6 bergjes parmesaanse kaas van gelijke grootte op ruime afstand van elkaar op de bakplaat en spreid ze uit tot cirkels van ca. 10 cm doorsnede. Zet de bakplaat 5-6 min. in de oven tot de kaas gaat borrelen.
  4. Neem de bakplaat uit de oven en dep de bovenkant van de cirkels met keukenpapier om overtollig vet te verwijderen. Laat iets afkoelen, til ze met een pannenkoekenmes op en drapeer ze over de vormpjes. Vorm ze met de hand tot bakjes en laat ze afkoelen. Doe dit wel snel want de kaas koelt heel rap af en laat zich dan niet meer vormen.
  5. Snij elke vijg net niet helemaal in vier partjes, zodat ze als een bloem kunnen worden geopend. Drapeer om elke vijg losjes een plakje parmaham.
  6. Roer naar smaak wat mierikswortelsaus door de crème fraîche en voeg wat zout en peper naar smaak toe.
  7. Klop de olijfole en balsamicoacijn met wat zout en peper tot een dressing.

Afmaken

  1. Zet de afgekoelde kaasbakjes op een bord, vul ze met wat rucola, leg de in ham gewikkelde vijg in het midden en schep een beetje mierikswortelcrème mengsel in de bloem.
  2. Sprenkel de dressing eromheen.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie