Kruidige champignonsoep

Ingrediënten

Hoeveelheden zijn voor 6 personen

  • 75 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 1,5 liter bouillon (kippen of kruiden)
  • 4,5 dl melk
  • peper
  • zout
  • 1,5 teen knoflook
  • citroensap
  • 375 gram champignons
  • 150 gram ui (fijngehakt)

Voor de croutons:

  • 6 sneetjes wit casinobrood
  • olijfolie
  • knoflook

Voorbereiding

  1. Verwijder de champignonsteeltjes; snij de hoedjes in dunne plakjes. Bewaar de steeltjes.
  2. Smoor in een ruime pan in de hete boter de plakjes champignon tot ze zacht zijn. Schep ze eruit en hou ze apart.
  3. Laat nu de stelen, de knoflook en de gehakte ui in het achtergebleven vet glazig worden. Roer de bloem er door en laat in drie minuten gaar worden.
  4. Giet geleidelijk de bouillon in de pan; blijf roeren. Breng de soep aan de kook, laat deze 20 minuten pruttelen tot de champignonstelen zacht zijn.
  5. Wrijf de soep door een (roer)zeef of pureer op andere wijze. Giet de soep terug in de pan.
  6. Roer de melk erdoor en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Laat nog 10 minuten doorpruttelen.

Croutons

  1. Knoflook uitknijpen en vermengen met olijfolie. Boterhammen besmeren met oliemengsel, evnetueel bestrooien met grof zeezout. In hete oven roosteren tot mooi lichtbruin. Korsten verwijderen en in mooie blokjes snijden.

Afmaken

  1. Roer de apart gehouden plakjes champignon door de soep, laat alles goed heet worden. Serveer direct met de croutons.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie