bapao met rendang/atjar tjampoer/gepofte rijst

Ingrediënten:

  • ruime kilo kalfswang
  • 2 sjalotten
  • 4 rode pepers
  • 2 el gember (of poeder)
  • 2 el laos (of poeder)
  • 3 geraspte stengels citroengras (of 2el poeder)
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijn
  • 1 el kurkuma
  • grote el trassi
  • olie
  • 1 el rode wijn azijn
  • 1 el bruine suiker
  • 800 ml kokosmelk
  • 1-2 blokjes runderbouillon
  • 1250 g tarwebloem
  • 2 volle el bakpoeder
  • 6 el suiker
  • 60 gr boter
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 tl blanke azijn

Bereiding:

  1. maak een boemboe door alle bovenstaande ingrediënten, behalve de kalfswang en de kokosmelk en de bouillonblokjes in een keukenmachine te doen en maal fijn, maak smeuïg met olie. bovengenoemde hoeveelheden zijn indicatief, proef vooral en pas aan!
  2. snijd de kalswang in stukken
  3. verhit een stoofpan met een scheut olie, bak hierin de kalfswang aan
  4. voeg de boemboe toe en bak kort mee
  5. voeg hierna de kokosmelk toe en 1 bouillon blokje (2e kan altijd nog erbij)
  6. laat op laag vuur in 4-5 uur gaar stoven (regelmatig roeren)
  7. desgewenst kan dit ook in een oven van 100-110 graden, deksel op de pan of in een slowcooker.
  8. scheidt het vlees van de saus, laat desgewenst de saus inkoken tot saus dikte of bindt met maizena
  9. pluk het vlees uit elkaar, zoals bij een pulles pork
  10. laat afkoelen
  11. meng de bloem met de bakpoeder. roer de suiker erdoorheen, kneed de boter door het bloemmengsel tot kruimels. voeg water en azijn toe en kneed tot een soepel deeg. laat 30 min minuten afgedekt rusten
  12. maak rondjes van 7-8 cm van het bapao deeg
  13. leg hierin ongeveer een ruime tl rendangvlees
  14. vouw ineen en draai het overtollig deeg eraf
  15. stoom de broodjes in 15-20 minuten gaar
  16. leg warm weg of verwarm later in een dichte plastic zak in de magnetron
Print Friendly, PDF & Email