Spruitjes met tahu

Bijgerecht 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 el zoete chilisaus
  • 1 1⁄2 el sojasaus (Kikoman)
  • 3 el geroosterde sesamolie
  • 1 thl rijstazijn
  • 1 el ahornsiroop
  • 150 g stevige tahu (facultatief)
  • 500 g spruitjes
  • 1 3⁄4 dl zonnebloemolie
  • 100 g bosui in ringen gesneden
  • 1⁄2 kleine verse rode chilipeper, zonder zaadjes fijn gehakt
  • 120 g shiitake, doormidden of in vieren
  • 15 g korianderblad
  • 1 el geroosterd sesamzaad,( naar keuze)
  • zout
  • Bereiding:
  • 1.Marineer de tahu. Klop de chilisaus en de sojasaus met 2 el sesamolie, azijn en ahornsiroop door elkaar. Snijd de tau in 1 cm dikke plakken en snijd elke plak in twee vierkantjes. Schep ze rustig door de marinade en zet opzij.
  • 2.Snijd aan de onderkant een schijfje van de spruitjes en snijd ze overlangs in 3 plakken. Verhit in een pan met antiaanbaklaag 4 el zonnebloemolie. Doe de helft van de spruitjes erin met een beetje zout en bak ze 2 minuten op hoog vuur, niet te veel roeren. De spruitjes moeten hier en daar donkere plekken hebben en beetgaar worden. Schep ze in een kom. Bak de rest van de spruiten in wat extra olie met zout op dezelfde manier. Schep ze uit de pan.
  • 3.Doe weer 2 el zonnebloem olie in de pan, verhit hem en roerbak bosui, chilipeper en paddestoelen 1-2 minuten. Doe ze bij de spruitjes in de schaal.
  • 4.Zet de pan weer op hoog vuur. Schep met een tang een deel van de plakjes tahu uit de marinade en leg ze rustig in de pan (pas op het spatten), leg ze naast elkaar in een enkele laag. Draai het vuur lager en bak de plakjes tahu 2 minuten aan elke kant tot ze een mooie karamelkleur hebben. Doe ze bij de spruitjes en herhaal het bakken van de rest van de plakjes op dezelfde manier.
  • 5.Neem als de tahu is gebakende pan van het vuur en doe de inhoud van de schaal erin. Voeg de achtergebleven marinade en de helft van de koriander toe. Schep alles losjes door elkaar en laat het iets afkoelen in de pan. Proef en doe er naar smaak nog wat zout bij. Roer de overgebleven sesamolie ( indien nodig nog wat extra) erdoor. Dien het gerecht warm, maar niet te heet op, garneer met het geroosterde sesamzaad en de rest van de koriander.

: BronYotam Ottolenghi

Print Friendly, PDF & Email