Lamsrack met tarte tartine van ui bataat en portsaus

Voor 4 personen

  • Taartdeeg  Tante Fanny ( bladerdeeg)
  • 4 Aluminium vormpjes
  • Vetvrijpapier
  • Rijst of bonen voor de vorm (blinde vulling)
  • 12 Stuks lamsrack  

Voor de bataat:

  • 500 gr Zoete aardappelen (bataat)
  • 100  gr Kruimelige aardappelen
  • 1,5 dl Slagroom
  • 50 gram Roomboter

Voor de gekarameliseerde uien:

  • 2 grote zoete uien
  • 200 gram suiker

Portsaus

  • 375 ml  rode port ( ½  fles )
  • 2 lepels balsamicoazijn
  • 1 lepel suiker
  • 50 gram roomboter (ijskoud in blokjes snijden)
  • 125 gram gewelde abrikozen, fijn gesneden
  • Beukenzwammetjes  
  • Zonnebloemolie

Bereiding:

Bladerdeegvormpje:

  1. Verwarm de oven voor op 200 gr C.
  2. Vorm het deeg in aluminiumtaart vorm, bodem goed inprikken met een vork.
  3.  Bekleden met vetvrij papier en steunvulling aanbrengen.
  4. Baktijd in 20 min gaar.

Bataatvulling:

  1. Schil de bataat en aardappelen en kook met zout in 20 min. gaar.
  2. Giet af en mix fijn met de slagroom en roomboter tot een gladde massa.
  3. De aarappelmassa in een spuitzak doen en in de gebakken bakjes spuiten.

Karameliseren van uien:

  1. Schil de rode ui en snijd in plakken van 1 cm.
  2. Verwarm de suiker droog in een pan tot karamel en blus af met 3 lepels water.
  3. Wanneer de karamel opgelost is stoof de ui plakken tot beetgaar en laat afkoelen.   
  4. Dep de ui droog met keukenpapier en leg de gekarameliseerde ui op de bataatpuree.
  5. Opwarmen in de oven op 120 graden voor 10 min.

Rode portsaus:

  1. Port en balsamicoazijn inkoken tot ongeveer de helft. (regelmatig roeren) Dit duurt ong.15 tot 30 min.
  2. Fijn gesneden abrikozen toevoegen.
  3. Breng op smaak met  suiker                                                                                          
  4. Monteer met ijskoude boter.
  5. Bak de beukenzwammetjes in zonnebloemolie goudbruin kruid met zeezout en peper.

Lamsrack:

  1. Lamsrack snijden
  2. Vlees bestrooien met zout en peper
  3. Bak op hoog vuur in de roomboter.                                                                                           
  4. Vlees uit de pan halen en warm houden onder aluminiumfolie.
Print Friendly, PDF & Email