Gegrild heilbot op een bedje van rode port met paling.

Ingrediënten 4 personen.

  • Stukje heilbot p.p
  • Stukje paling van zo 6 cm p.p
  • 2 Groene asperges p.p
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Vlak voor het opdienen, de heilbot met neutrale olie inwrijven, bestrooien met peper en zout, even kort dicht geschroeid in een hete pan.
  2. De asperges even 2 minuten blancheren. Vlak voor het opdienen even grillen
  3. Paling in stukjes snijden van ongeveer 6 cm lang

De saus

Ingrediënten:

  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml dragonazijn
  • 1 sjalotjes fijngesneden
  • 1  Laurierblaadjes 
  • 2 geplette peperkorrels
  • Takje tijm
  • 60 gr koude roomboter

Bereiding:

  1. Snijd koude roomboter in kleine stukjes en zet deze weer terug in de koelkast
  2. Maak een gastric van de ingredienten van witte wijn tot tijm
  3. Dit in een steelpannetje doen en rustig op een laag vuur laten reduceren tot 1/3 van het geheel.
  4. Zeef de saus na de reductie en giet hem terug in de pan.
  1. Voor het opdienen de gastric verwarmen en de stukjes koude roomboter een voor een met een garde erdoorheen kloppen. Steeds moet de boter opgelost zijn. De saus moet gaan binden
  2. De saus mag niet koken, anders gaat hij schiften
  3. Tot alle boter is gebruikt en je een mooie gebonden saus hebt.
  4. Op smaak brengen met peper en zout en gelijk serveren

Rode portsaus met sjaloten

Ingrediënten:

  • 2 grote sjalotten
  • Teen knoflook
  • Rode port
  • Roomboter
  • Balsamico azijn

Bereiding:

  1. De sjalotten halveren en met een fijngesneden knoflook aan zweten met wat boter en in laten koken
  2. Dan rode port erbij gieten tot de uitjes onder staan
  3. Scheutje balsamico azijn toevoegen
  4. Dit geheel zachtjes laten inkoken. De uitjes moeten wel beetgaar blijven.

Opdienen:

  1. Schroei de vis aan beide zijde snel dicht in een hete bakpan. 
  2. De gastric verwarmen en met een garde de kleine stukjes boter toevoegen.
  3. Als de vis is gebakken deze even op een voorverwarmd bord leggen
  4. De asperges snel grillen en uit de pan halen.
  5. Bord opmaken
Print Friendly, PDF & Email