Appeltjes met caramelsaus

Nagerecht: 10 personen

Ingrediënten Appeltjes met caramelsaus

  •  10 zoete stevige appels
  •  100 gr suiker
  •  2 dl slagroom
  •  snufje kaneel

 

Nagerecht: 8 personen:

Ingrediënten Superwentelteefjes

  • 600 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 sinaasappel ( schil in lange repen afgeschaafd)
  • 3 kaneelstokjes ( doormidden gebroken)
  • 1 vanillestokje ( in de lengte opensnijden en zaadjes eruit geschraapt)
  • 400 gr briochebrood 
  • 6 eieren
  • 40 gr fijne kristalsuiker
  • 60 gr boter
  • 40 gr poedersuiker
  • 240 gr zure room
  • ahornsiroop

Appeltjes: 

  1. Doe de suiker in de koekenpan en laat dit karamelliseren
  2. Doe de geschilde en in partjes gesneden appels bij de caramel en laat dit even meebakken
  3. Blus de caramel af met de slagroom ( pas op voor de stoomvorming!!)
  4. Roer de kaneel erbij en laat de suiker oplossen.

Superwentelteefjes: ( bron: Yotam Ottolenghi )

  1. Verhit de oven voor op 190°C.
  2. Doe de melk met de room en de sinaasappelschil, de kaneel, het vanillestokje en de vanillezaadjes in een middelgrote pan. Verwarm alles rustig op laag tot halfhoog vuur en neem de pan vlak voor de melk kookt (na ca. 5 minuten) van het vuur. Laat het mengsel ca. 20 minuten staan waarbij het enigszins afkoelt en de smaken zich vermengen.
  3.  Bekleed intussen een ovenschaal van 22 tot 32 cm met bakpapier en leg daar de sneetjes brioche naast elkaar in.
  4.  Klop de eieren en de suiker in een middelgrote kom door elkaar. Giet geleidelijk, onder voortdurend kloppen, de warme melk erbij. Zeef dit custardmengsel en giet twee derde ervan over de sneetjes brioche in de ovenschaal zodat ze onder staan. Giet de overgebleven custard in een wijde ondiepe schaal en zet opzij.
  5.  Zet de schaal met de brioche in de voorverwarmde oven en bak het brood 20 minuten tot de custard gaar en goudbruin is. Laat het brood afkoelen en snijd het in 8 vierkante stukken.
  6. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en zet hem op halfhoog vuur. Dompel de helft van de vierkantjes brood in het achtergehouden custardmengsel. Leg ze op een bord en bestrooi met een ½ tl poedersuiker. Leg ze op de gesuikerde kant in de pan en bak ze ½ tot 1 minuut zodat de suiker karamelliseert. Bestrooi tijdens het bakken de bovenkant van elk stukje brood ook met een ½ tl poedersuiker. Draai ze om en bak ze net zolang tot de suiker donkerbruin en krokant is. Haal uit de pan, leg ze op een taartrooster en bak de overige sneetjes op dezelfde wijze in de rest van de boter.

Opmaak:

  1. Verdeel de partje appel over de borden. Lepel de karamelsaus eroverheen en laat iets afkoelen. Garneer af met blaadjes mint.
  2. Leg op elk bord een wentelteefje met 2 el zure room en zoveel ahornsiroop als je lekker vindt.

 

Print Friendly, PDF & Email