Thaise rode linzensoep met geurige chiliolie

Voor 4 personen

Ingrediënten voor de soep:

  • 120 gram sugarsnaps
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui in ringen
  • 1 ½ eetlepel vegetarische rode currypasta
  • 2 stengels sereh, licht gekneusd, kan met een deegroller
  • 4 verse citroenblaadjes of 12 gedroogde kaffir lime
  • 250 gram rode linzen
  • 250 gram kokosmelk
  • 1 ½ eetlepel limoensap
  • 1 ½ sojasaus
  • 15 gram korianderblad grofgesneden
  • Zout

Ingrediënten chilieolie:

  • 180 ml zonnebloemolie
  • 1 banaansjalot grofgesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel geschilde en grof gehakt verse gemberwortel
  • ½ rode chilipeper, grof gehakt
  • ½ anijsster
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Geraspte schil van ½ citroen.

Bereiding, chiliolie:

  1. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een kleine pan. Voeg de sjalot, knoflook, gember, chilipeper, steranijs en kerriepoeder toe en smoor 5 minuten op laag vuur, roer af en toe tot de ui glazig is. 
  2. Bak de tomatenpuree 2 minuten mee en roer de overgebleven olie erdoor en ook de citroenrasp en laat de saus 30 minuten op heel laag vuur pruttelen.
  3. Laat de olie afkoelen en giet deze door een met kaasdoek bekleden zeef.

Bereiding, soep:

  1. Breng een pan met water aan de kook en voeg de sugarsnaps toe, laat ze 90 seconden koken, giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat uitlekken. Snijd de sugarsnaps als ze koud zijn in lange schuine 2 mm dikke reepjes.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en doe de ui erin. Smoor de ui op laag vuur zo 10 -15 minuten in de gesloten pan, roer een keer of 2 tot de ui boterzacht en zoet is.
  3. Roer de rode currypasta erdoor en bak 1 minuut. Voeg de sereh, citroenblaadjes, rode linzen en 750 ml water toe.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat het op heel laag vuur 15 minuten zachtjes koken tot de linzen boter gaar zijn.
  5. Neem de soep van het vuur en verwijder de sereh en de citroenblaadjes
  6. Pureer de soep, roer de kokosmelk, limoensap, sojasaus en ½ theelepel zout door.
  7. Zet de pan op halfhoog vuur en schep hem als hij vrijwel kookt in de verwarmde borden.
  8. Bestrooi met de sugarsnaps, de koriander en sprenkel ½ theelepel chilieolie over elk bord.

                                     

Print Friendly, PDF & Email