Geroosterde knolselderij met koffierub, Runder-entrecote met Harrisa

Voor 4 personen.

Ingrediënten, geroosterde knolselderij

  • 30 gram filterkoffie
  • 180 ml kokend water
  • 1 knolselderij
  • 2 el olijfolie
  • 1 ½ el witte basterdsuiker
  • 1 el gerookte paprikapoeder zoet
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 biologische pompoen
  • 500gr iets kruimige aardappels
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram platte peterselie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de koffie met 2/3 van het kokend water.
  2. Boen de knolselderij schoon en snijd de eventuele wortels eraf. Prik de knol rondom in met een vork (ca 30 keer) en leg op een met bakpapier bekleden bakplaat.
  3. Giet de koffie af en vang de vloeibare koffie op en houd apart. Meng de geweekte gemalen koffie met de olie, 2/3 suiker, de gerookte paprikapoeder, cayennepeper, ½ knoflookpoeder en het zout. Breng op smaak met peper.
  4. Smeer de knol rondom in met het koffie mengsel, pak in met aluminiumfolie en rooster ca 1 ½ uur, hij moet helemaal zacht zijn. Verwijder de laatste 45 minuten de folie. Haal de knol uit de oven en laat 10 minuten rusten. Verwijder een beetje van de koffierubkorst en snijd de knol in plakken van 2 cm.
  5. Schil en snij ondertussen de pompoen en de aardappels in blokjes van 2 cm. Doe in een grote pan, zorg dat ze onderwater staan. Kook de aardappels en de pompoen in 30 minuten gaar. Snij 80 gram boter in blokjes. Giet de aardappels en pompoen af en pureer kort met de staafmixer. Voeg tijdens het pureren de blokjes boter toe tot het een gladde, smeuïge puree is, Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Verhit een koekenpan met de rest van de suiker en de rest van knoflook poeder, de apart gehouden koffie en 80 ml kokend water op middelhoog. laat zo 3 min op laag  tot middelhoog vuur inkoken tot een jus, haal de pan van het vuur en roer de laatste minut de rest van de boter erdoor. Roer door tot alle boter is opgenomen en de jus is ingedilkt. Breng op smaak met zot en peper.

Ingrediënten, voor Runder-entrecote

  • 4 runder-entrecotes van 100 gram, vet verwijderd
  • 1 theelepel rozenharissa
  • 1 rode en 1 gele paprika 200 gram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • ½ blik tomatenblokjes, 200 gram
  • Krappe ½ theelepel chilivlokken, let op niet te veel
  • ¼ theelepel paprika poeder
  • ½ ingemaakte citroen, pitten verwijderen, schil en vruchtvlees grof gehakt.
  • 10 gram peterselie
  • Zeezoutvlokken en zwarte peper.

Bereiding:

  1. Leg het vlees in een kom en voeg de harrisa, ½ theelepel zeezoutvlokken en wat zwarte peper toe. Wrijf het vlees in met de harrissa en laat het minstens 1 uur (of eventueel een nacht in de koelkast) marineren. Laat het vlees voor het bakken weer op kamer temperatuur komen.
  2. Verhit voor de saus de ovengrill op de hoogste standen rooster de paprika’s in 20 -25 minuten tot ze geblakerd zijn, keer tussendoor om. Leg de paprika’s in een kom, dek af met plasticfolie, laat afkoelen, daarna vel eraf en in smalle repen snijden.
  3. Giet de olijfolie in een koekenpan zet op half vuur.  Voeg de knoflook toe, laat circa 1 minuut smoren, doe de tomaten, chilivlokken, paprikapoeder, ½ theelepel zeezoutvlokken en de zwarte peper erbij. Verwarm alles en laat het 7 minuten zachtjes sudderen: voeg de paprikarepen, de ingemaakte citroen en de peterselie toe. Laat de saus nog 7 minuten sudderen tot deze dikker is, moet wel vloeibaar blijven. Zet opzij en laat op kamertemperatuur komen.
  4. Zet een grillpan op hoog vuur, leg als de pan goed heet is de entrecotes erin en gril deze 4 -5 minuten aan beiden kanten tot het vlees gekaramelliseerd is. Haal het vlees uit de pan, bestrooi met flinke snuf zout en laat onder folie 10 minuten rusten.
  5. Snij het vlees in dikke planken.

Serveer:

  • Maak het bord op, streep aardappel/pompoenpuree, plak knolselderij, entrecotes in plakken gesneden, met wat peterselie erover en de tomaatpaprika saus .
Print Friendly, PDF & Email