Meringues
Ingredienten
- 2 grote eiwitten
- 110 g fijne kristalsuiker
- 300 ml slagroom
- 2 el poedersuiker, gezeefd
- 1 tl brandewijn
- Perzisch engelenhaar (pashmak=iraanse, turkse of marokkaanse winkels) met vanillesmaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 120 graden. bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Klop de eiwitten met een mixer tot zachte pieken. Voeg langzaam de suiker toe en ga door tot het mengsel zacht begint te glanzen en dik is. Maak op het bakpier cirkelvormige merengues bakjes (cf pasteibakjes) van 8 cm doorsnede en maak een ruimte in het midden. Bak ze in 1 uur in de oven met de deur een klein stukje open.
- Mix de room tot zacht pieken. Voeg de poedersuiker en de brandewijn toe (klein beetje) en klop tot alles is gemengd. Schep voor het serveren het roommengsel in het midden van de merengue en leg er een pluk engelenhaar op.
- Bereiden 30 minuten/ oven 1 uur/ afkoelen 30 minuten (totaal 2 uur)
Meringue ster met mandarijn, pistache en dadel
Ingredienten
- 3 eiwitten van echt verse eieren
- 150 kristalsuiker
- 4 stukken roomkaramel (fudge)
- 6 mandarijnen
- 6 dadels
- 25 gepelde pistachenootjes
- poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm oven op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken met een mal hierop sterren (of gebruik een ingevette sterren mal). Houd voldoende tussenruimte.
- Klop de eiwitten in een schone kom stijf zodat u de kom op de kop kunt houden. Voeg dan al kloppend geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen tot een taai en stevig schuim ontstaat.
- Schep het schuim in het midden van de sterren en strijk het uit tot een stervorm. Maak in het midden een holte.
- Schuif de bakplaat in de oven, houd de ovendeur op ee kier en laat de sterren in 1 tot 1.5 uur droegen. Laat ze daarna afkoelen.
- Snijd de karamel in plakjes. Pel de mandarijnen en verwijder de vliesjes. Snijd de (ontpitte) dadels in vieren in de lengte.
- Serveer voorzichtig de mandarijnpartjes met de dadels, pistachenootjes en karamel fudge.
- Schep dit op de sterren en bestuif het geheel met poedersuiker.
- Bereiding 2 uur
merengue met vruchten en rozenwater room
Ingredienten
- 4 eiwitten
- 200 fijne kristalsuiker
- 450 ml slagroom, lobbig/stevig geklopt
- 50 ml dikke Griekse yoghurt
- 75 poedersuiker, gezeefd
- 50 ml rozenwater (Marokkaanse winkels)
- 200 g aardbeien
- 100 frambozen
- 75 blauwe bessen
Gesuikerde rozenblaadjes
- 1 eiwit
- 12 rozenblaadjes (onbespoten)
- 55 fijne kristalsuiker
Bereidingswijze
Rozen blaadjes
- Klop 1 eiwit los. Doop elk rozenblaadje in eiwit en vervolgens door een dun laagje suiker. Leg op een bakplaat met bakpapier. Twee uur plaatsen op een koele droge plaats.
Merengue
- Klop de eiwitten stijf in een schone kom, voeg de helft van de suiker toe totdat de suikker geheel is opgenomen. Voeg geleidelijk de rest van de suiker toe in een langzame stroomn en klop totdat het eiwit glanst. Strijk de Merengue gelijkmatig uit in cirkels van drie maten (groot middel en klein). Bak 1,5 uur in de oven op 120 graden totdat Merengue droog en knapperig is. Maak voor testen van elke vorm 1 extra.. Spatel de room, yoghurt en poedersuiker met het rozenwater door elkaar. Leg de grootste maat Merengue onderop, doe er schep room op en voeg fruit toe. Leg mioddelgrote merengue hierbovenop met opnieuw fruit en room. Leg de kleinste merengue bovenop, strijk er room over en leg de rozenblaadjes hierop. Bepoederen met poedersuiker.