Herterugfilet op rode kool met Aardappel Gruyère soufflé

Hertenbiefstuk met rode wijn en cranberry’s

Ingredienten

  • Keukentouw of rollade sok
  • 100 gram vetspek in plakken van 1/2 cm dik
  • Groot stuk hertenbiefstuk/herterugfilet van 800-900gram
  • 3-5 el vloeibare honing
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 el roze peperkorrels
  • 2 grof zeezout
  • 4 el boter
  • 100 balsamico azijn
  • 100 ml rode wijn
  • 300 ml kalfsfond
  • Takje tijm
  • 100  cranberry’s
  • 2 el rode jam

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150-180 graden. Snijd het spek in repen van 1/2 cm dik en bestrooi met verse peper (niet teveel).
  2. Maak een rollade van de herterug en het gerookt vet spek door al het vlees netjes op te binden.
  3. Meng de honing met de knoflook, peperkorrels en het zeezout en bestrijk de rollade ermee rondom.
  4. Bak in twee-vier eetlepels boter de rollade rondom bruin. Bakvet niet weggooien. Leg de rollade in een bakblik en bak het vlees in de oven gaar: kerntemperatuur 65 graden.
  5. Blus het vet in de koekenpan af met de azijn en laat inkoken totdat er bijna niets over is. Haal de peperkorrels uit de saus. Voeg de rode wijn, fond en tijm toe en laat de saus tot de helft inkoken.
  6. Voeg de cranberry’s toe  en verwarm de saus totdat de cranberry’s openspringen. Verwijder het tijm takje, voeg twee tot vier eetlepels rode jam toe naar smaak en roer de rest van de boter door de saus. Saus moet (licht) zoet zijn.
  7. Neem het vlees uit de oven en laat het afgedekt met aluminium folie ongeveer 15 minuten rusten.
  8. Portioneer het vlees en serveer de plakken vlees op een bedje van rode kool.
  9. Bereiden 60 minuten

Rode kool met balsamico

Ingredienten

  • 50 gr rozijnen
  • 100 ml balsamico azijn
  • 2 el olie
  • 500 g gesneden rode kool
  • 50 gr pijnboompitten

Bereidingswijze

  1. Week de rozijnen 15 minuten in de balsamico azijn. Giet ze dan door een zeef boven een kom. Bewaar 4 el van de balsamico azijn.
  2. Bak in de olie in een wok de rode kool op hoog vuur. Voeg na 3 minuten de rozijnen en pijnboompitten en bak ze een minuutje mee. Voeg de balsamicoazijn toe en bak alles nog een paar minuten goed door.
  3. Breng de kool op smaak met vers gemalen zeezout.
  4. Bereiden 10 min/weken 15min

Aardappel soufflé met gruyère

Ingredienten

  • 300 gekookte aardappelen
  • 100 ml slagroom
  • 1  eierdooier
  • 50 g geraspte gruyère
  • 1 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 2  eiwitten
  • 1 el boter

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Prak de gekookte aardappels fijn met een vork.
  2. Roer de slagroom erdoor en druk het mengsel met een pollepel door een grove zeef (indien nodig).
  3. Klop de eierdooier, kaas en nootmuskaat door het aardappelmengsel en voeg wat zout en peper toe.
  4. Sla de eiwitten tot slappe pieken en spatel ze in delen door het aardappelmengsel.
  5. Vet 4 soufflévormpjes goed in met boter en vul ze tot 3/4 met het soufflé beslag.
  6. Verlaag de oventemperatuur naar 170 graden en bak de soufflés in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.
  7. Serveer direct.
  8. Bereiden 15 minuten/oven 20 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie