Zoetzure gehaktballetjes

4 Personen


Ingrediënten:

Voor de gehaktballetjes:

  • 400 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 ui, geraspt
  • 1 el gemalen komijnpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 kleine aardappel, geraspt
  • 50 gr fijn panko
  • zout en peper

Voor de saus:

  • 1 grote ui
  • 2 el golden syrup
  • 3 a 4 dl water of nog minder
  • ruim 2 el langkorrelige rijst
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 theel kaneel
  • 1 handje rozijnen
  • Eventueel naar smaak zout, peper en wat andere kruiden
  • sap van 1 citroen naar smaak
  • peterselie fijngesneden

Bereiding:

  1. ​Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes, vorm mooie balletjes en leg ze apart.
  2. ​Snijd voor de saus de ui in vieren en vervolgens in schijfjes en doe die met de golden syrup in een pan met dikke bodem. Laat de ui in ongeveer 20 a 30 min karamelliseren. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna zacht
  3. ​Voeg rijst, tomatenpuree, citroensap, kaneelpoeder en zout en peper toe. Breng goed op smaak.
  4. ​Bak de gehaktballetjes even aan zodat ze bruin zien.
  5. ​Leg de gehaktballetjes in de saus en breng aan de kook. Draai de vlam heel laag en laat de balletjes gaar koken tot de saus dik en stroperig is. Draai de balletjes regelmatig om zodat ze de saus goed kan absorberen.
  6. ​Garneer met peterselie

30 min bereiden, daarna ong. 45 min pruttelen

Zoetzure gehaktballetjes van oma Friedman.
Afkomstig uit de joodse keuken van Claudia Roden.

Print Friendly, PDF & Email