Kip met clementines

4 Personen

Ingrediënten:

  • 1 deciliter arak, ouzo of pernod
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 3  clementines, gewassen en in plakken gesneden 
  • 4 kippendij filets
  • 2 middelgrote venkelknollen
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 2,5 theelepel venkelzaad, licht gekneusd
  • zout; zwarte peper;
  • fijngesneden bladpeterselie als garnering.

Bereiding:

  1. Doe de eerste zes ingrediënten in een grote kom met 2,5 theelepel zout en 1,5 theelepel zwarte peper. Roer alles door elkaar en leg de kip in de marinade.
  2. ​Maak de venkelknollen schoon en snij elke knol in de lengte doormidden. Snij elke helft in vier parten.
  3. Doe de venkelparten in de kom met de marinade en voeg clementines, tijm en venkelzaad erbij. Schep om en zet afgedekt enkele uren of tot de volgende dag in de koelkast, maar als je geen tijd hebt sla je het over.
  4. ​Verhit de oven voor op 220° Celsius. Schud de inhoud van de kom in een braadslee die groot genoeg is om alles in één laag te verdelen (grofweg 30 bij 37 centimeter);. Zet de braadslee in de oven als-ie heet genoeg is en braad alles 35 à 45 minuten tot de kip goudbruin en gaar is.
  5. ​Schep de stukken kip, venkel en mandarijn uit de braadslee en schik ze op een warme schaal; hou het geheel afgedekt warm.
  6. ​Giet het braadvet in een lage pan, breng het op halfhoog tot hoog vuur aan de kook en laat de saus zachtjes tot tweederde inkoken (ongeveer een deciliter).
  7. Giet de hete saus over de kip, garneer met peterselie en dien op.

Bron:
Ottolenghi

Print Friendly, PDF & Email