Sushi (3x)

Sushi rijst

Bereidingstijd 40 minuten

Dit recept is bestemd voor 4 personen.

Ingredienten

Sushi azijn

    • 125 ml rijstazijn
    • 55 gram suiker
    • 1 theelepel zout.

Sushi rijst

  • 600  rijst (kort korrelig)
  • 750 ml water

Bereidingswijze

Sushi azijn

    1. Roer azijn suiker en zout door elkaar in een kommetje totdat de suiker is opgelost.
    2. Verwarmen van dit mengsel kan het iest minder scherp maken.

Sushirijst

  1. Spoel de sushirijst met water totdat er geen wit water meer afkomt. Laat de rijst 20 minuten uitlekken in een vergiet.
  2. Kook 600 gr kort korrelige sushirijst in 750 ml water. Breng aan de kook. Temper de warmtebron en laat de rijst afgedekt 12 minuten pruttelen bij lage temp of totdat het water verdampt is. Let op verbranden. Neem pan van het vuur en laat rijst afgedekt staan voor 10 minuten.
  3. Spreid de rijst uit in een grote schaal die NIET van metaal mag zijn.
  4. Ga met een houten of kunststof spatel dor de rijst zodat er geen klontjes ontstaan.
  5. Schenk tegelijker tijd de sushi azijn erbij.. Misschien is niet alle azijn nodig want de rijst moet niet te nat of papperig worden.

Sushi met Avocado, komkommer en grote garnalen

3 keer sushi 1 van 3 (genoeg voor 6 personen)

Dit recept is bestemd voor 24 stuks.

Ingredienten

  • 4 vellen geroosterde nori
  • 8 el mayonaise/fritesaus of Japanse Mayonaise
  • 12  tijgergarnalen (gekookt)
  • 1  avacado (rijp en in fijne reepjes)
  • 1  komkommer in fijne reepjes

    Sushi hoorntjes met Peking eend en Hoisin saus

    3 keer sushi 2 van 3

    Dit recept is bestemd voor 6 personen.

    Ingredienten

    • 1/4  geroosterde Peking eend
    • 4 el hoisin saus
    • 3  gehalveerde geroosterde nori vellen
    • 1/4 hoeveelheid sushirijst
    • 2  lente uitjes doormidden in lange dunne reepjes gesneden

    Bereidingswijze

    1. Trek het vlees en vel in grote stukken van de eend en snijdt dit in lange reepjes. Als u veel vel heeft neem dan alleen het knapperigste deel ervan. Verwijder te vette delen.
    2. Schep de helft van de hoisin saus (2 el) door de reepjes eend.
    3. Leg een vel nori op een werkvlak en verdeel wat rijst gelijkmatig over twee derde van het vel. Niet teveel/te dik.
    4. Verdeel eendereepjes over het aantal te maken hoorntjes, tesamen met de reepjes lente ui en smeer wat hoisin saus over de eend.
    5. Rol de nori tot een hoorntje (net als een ouderwetse patatzak).

Bereidingswijze

  1. Verdeel de rijst in porties om een NORI blad met 1/2 cm dikke rijst laag te bekleden.
  2. Leg de Nori op een bamboematje. Een rand van 2cm vrij aan de verste zijde vrijhouden. Maak de laag niet te dik.
  3. Verdeel een dun laagje mayonaise over de rijst.
  4. Leg gehalveerde garnalen over de gehele breete, evenals avocado en komkommer reepjes.
  5. Om de sushi op te rollen vouwt u het bamboematje naar binnen met de vulling. Vouw het uiteinde van de nori wat naar binnen om de rol te beginnen. Blijf rollen en houd het matje vast en omhoog. Druk het rolletje zacht aan totdat u klaar bent met rollen.
  6. Maak het vrijgehouden nori deel van 2 cm een beetje nat en plak de sushirol dicht.
  7. Als er wat aan de zijkant uitvalt dan drukt u dat er gewoon weer in.
  8. Maak gelijkmatige sushis (ongeveer 3 cm breed) met behulp van een nat zeer scherp mes.
  9. Leg naar keuze een halve garnaal als garnering bovenop de sushi.

Sushi blokken met tonijn en wasabi

3 keer sushi 3 van 3. Maak deze sushi niet te groot, een flinke hap.

Dit recept is bestemd voor 4 personen.

Ingredienten

  • 1 el rijstazijn in een kommetje water
  • 450 gram bereide sushirijst
  • 350 gram verse tonijn in dunne plakjes (2 mm dik)
  • 2 tl wasabi
  • 60 ml Japanse sojasaus

Bereidingswijze

  1. Doop uw vingers van beide handen in de azijnwater, schud het tevel af. Pak met rechterhand 1 eetlepel rijst, knijp die tot een rechthoek (broodvorm) en afgeronde kanten.
  2. Neem wat wasabi en smeer dit dun uit over een dun gesneden plakje vis ter grootte van het rijstblokje. Leg de vis plak in uw hand en leg daarop de rijst. De vis moet als een dakje over de rijst liggen. Vorm dit tot een mooie sushi vorm door voorzichtig samendrukken van de rijst.
  3. Leg een dunne reep nori op uw werkblak en leg daarop de sushi met de vis kant. Vouw de dunne reep nori middenover de sushi, plak deze vast met een natte vinger en serveer de sushi. Doop de vis in de sojasaus.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie