Sukadelapjes met een anschijvie, hutsbol en piccalilly

Dit recept is bestemd voor 4 personen.

Ingredienten

  • 4  even grote sukadelapjes
  • 50 gram boter, olijfolie
  • 1  sjalot
  • 1  tomaat
  •   laurierblaadjes
  •   knoflook
  •   kruidnagel
  •   peper en zout
  • plak ontbijtkoek
  • 5 dl runderbouillon van tablet
  •   bindmiddel

Bereidingswijze

    1. Verhit een mengsel van boter en olie.
    2. Breng het vlees op smaak met zout, peper uit de molen en kruidnagel.
    3. Bak het aan beide zijden op middelhoog vuur.
    4. Voeg de gesnipperde sjalot, knoflook, de 2 blaadjes laurier, en wat later de  2 helften tomaat en de blokjes koek.
    5. Voeg de bouillon met zoveel water toe, dat het vlees onder staat.
    6. Laat het vlees tenminste op laag vuur minstens 2.5  uur sudderen!

Voor het opdienen

  1. De jus zeven en ze binden met wat bindmiddel.
  2. Eventueel een zuurtje aanbrengen in de vorm van azijn (balsamico)
  3. Maak hiervan in een beweging over hutsbol en anschijvie een jusspiegel rondom het gerecht!

Anschijvie

Geschreven door Ramon Beuk

Dit recept is bestemd voor 4 personen.

Ingredienten

  • 600 gram kruimige aardappelen (woudster)
  • 250 gram fijn gesneden andijvie
  • 4  eidooiers
  •   zonnebloemolie
  • 500 gram paneermeel
  • 100 gram fijne blokjes ontbijtspek

Bereidingswijze

  1. Stamp de gekookte aardappelen of pureer ze, voeg de eidooiers, de gesneden andijvie toe en roer alles goed door elkaar.
  2. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Maak platgedrukte ballen ervan en vorm een schijfje.
  4. Laat de puree in de koelkast opstijven tot het vlees klaar is.
  5. Druk de pureeschijven in het paneermeel en bak ze vlak voor het opdienen in een laagje olie op laag vuur aan elke kant 6 minuten!
  6. Serveer de uitgebakken spekjes er los overheen

Hutsbol

Dit recept is bestemd voor 4 personen.

Ingredienten

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 300 gram gele wortel, rode ui, pastinaak
  •   zout en peper

Bereidingswijze

  1. Zet de stukken aardappelen op met de in kleine stukjes gesneden wortel, uien en pastinaak en zout.
  2. Giet het af maar vang het vocht op.
  3. Stamp het geheel met de stamper en roer het goed door elkaar.
  4. afmaken met peper en nog wat verdunnen met vocht.
  5. Vorm er mooie ballen van met een kuiltje bovenin!

Piccalilly

Dit recept is bestemd voor 3 potten.

Ingredienten

  • 600 gram groenten van wat voor handen is b.v. komkommer, paprika, broccoli, bloemkool, koolrabi, boontjes, rode uien enz.
  • 30 gram gemalen mosterdzaad
  • 40 gram bloem
  • 1 el koenjit
  • 1 theelepel kerrie
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el olie
  • 1/2 liter natuurazijn
  • 75 gram zout

Bereidingswijze

  1. In een grote pan 2 liter water met het zout aan de kook brengen
  2. Groenten toevoegen en als het water weer kookt 5 min knappend gaar koken
  3. In een vergiet de groenten onder koud stromend water afspoelen
  4. Groenten goed af laten koelen.
  5. In een kom doen: mosterdpoeder, bloem en de suiker en goed door elkaar mengen.
  6. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  7. Al roerende gembersiroop, olie en ca 3 el azijn toevoegen, blijven roeren tot een glad papje ontstaat, nog 3 à 4 el erdoor roeren.
  8. In de pan van de groente de rest van de azijn aan de kook brengen,
  9. Een beetje van de azijn door het papje roeren en heel gauw bij de kokende azijn doen, goed roeren over de bodem en laten binden tot een gladde pap.
  10. Iets laten afkoelen en de groenten erdoor scheppen.
  11. In de tussentijd of ervoor zijn de 3 potjes uitgekookt met soda, en nagespoeld en op de kop op een schone doek gezet.
  12. Piccalilly in de potten scheppen,
  13. Potten afsluiten en op zijn kop op de doek zetten!
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie