Lamsracks met honingboter, Stamppotje raapstelen, Preitje & chips & crème van pastinaken

6 Personen

Lamsrack

  • 1 stuks lamsrack met 12 rackjes (p.p. 90 gram, incl. beentje)
  • 2 el olijfolie
  • 12 kerstomaatjes
  • 2 tl. tijm, 2 tl. honing
  • 1 teen knoflook
  • zout, peper
  • 70 gram roomboter

Raapstelenstamppotje

  • 800 gram kruimige aardappelen (woudster)
  • 400 gram raapstelen
  • maggiblokje of melk (naar smaak)
  • peper, nootmuskaat, zout

Preitjes, chips en crème van pastinaken

  • 6 jonge preitjes
  • 1 pastinaak voor de chips
  • 1 pastinaak voor de crème

Lamsrack

  1. Snijd de tomaatjes doormidden en de knoflook in plakjes. Leg dat in een braadslee of ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel de tomaatje met olijfolie en strooi er peper en zeezout en een halve theelepel tijm over.
  2. Bestrooi de lamsrack met peper en zout en bak ze in de helft van de boter rondom bruin (holte wat aandrukken). Maak de rest van de boter zacht en meng die met peper, zout, tijm en de honing.
  3. Smeer de lamsrack in met de honingboter en leg het vlees op de tomaatjes.
  4. Zet de schaal in een voorverwarmde oven en laat het garen op 80-90 graden en een kerntemperatuur van 57°C.
  5. Maak van de braadboter en uit de ovenschaal een lekkere jus voor over de lamsrack en stamppotje.

Raapstelenstamppotje

  1. Kook de in blokjes gesneden aardappelen met wat zout gaar en vang het vocht op.
  2. Was in de tussentijd de raapstelen en snijd ze in stukjes. Stamp de aardappelen en roer de raapstelen snel door de aardappelen met wat kookvocht of en wat melk totdat het slinkt afmaken met een verkruimel maggiblokje, klontje roomboter, peper, nootmuskaat.

Preitjes, chips en crème van pastinaken

  1. Maak de preitjes goed schoon, wel wat groen eraan laten zitten en kook ze in het geheel 6 min. Snijd ze schuin 1 maal doormidden.
  2. Schil de pastinaak en maak lange schuine chips ervan, bak ze in de olie bruin.
  3. Schil de pastinaak en snijd ze in blokjes, kook ze gaar en pureer ze. Afmaken met wat zout en peper.
  4. Schik deze naast het stampotje met de lamsrack
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie