Heilbot met westlandse tomaten salade

Ingrediënten:

  • 24 kleine lichtzoete Westlandse tomaatjes
  • 1 banaansjalot (langwerpig)
  • handvol verse tuinkruiden (bijvoorbeeld dragon, bieslook, basilicum, bonenkruid)
  • 6 ml olijfolie
  • 1 el sherry azijn
  • 1 mespunt mosterd
  • 1 bos peterselie
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 el azijn
  • stuk zuurdesembrood
  • 4 stukken heilbot filet (à circa175 g), op kamertemperatuur
  • handvol eetbare bloemen

Bereiding:

  1. Snijdt de tomaatjes in vieren. Pel de sjalot, halveer deze in de lengte en snijd alles in dunne halve ringen.
  2. Pluk de kruiden en snijd grof. bewaar enkele eetlepels als garnering.
  3. Meng de tomalen, sjalot en de fijngesneden kruiden met 4 el olijfolie, sherryazijn, mosterd en zout en peper naar smaak.
  4. Snijdt de peterselie in grove stukken en doe over in een kom. Schep om met 1 el olie, azijn en een klein beetje zout. Doe het geheel in een blender of keukenmachine.
  5. Breng 200 ml water aan de kook. Blender de peterselie fijn en schenk het kokende water, terwijl de machine draait, erbij. Laat de blender 3 minuten draaien.
  6. Schenk de peterseliepuree door een zeef en roer er vlak voor het opdienen 1 el olijfolie door.
  7. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  8. Snijd zeer dunne plakken van het brood en besprenkel deze met de rest van de olijfolie.
  9. Leg het brood op rekken in de oven en bak deze in circa 7 minuten krokant. Neem uit de oven en laat op een rek afkoelen.
  10. Verbrokkel daarna het brood in kleine stukjes. Bestrijk de heilbot met de zonnebloemolie. Verhit een pan heel heet, draai het vuur iets terug en leg de vis met het vel naar beneden in de pan en bak voor 2/3 gaar.
  11. Draai de vis om en bak de bovenkant nog 1 minuut.
  12. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
  13. Schik de vis in 4 diepe voorverwarmde borden. Schep de tomatensalade
    eromheen en sprenkel de peterselievinaigrette erover Strooi wat van het krokante brood over het gerecht en garneer met de bloemen en de achtergehouden kruiden.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie