Gepocheerde abrikozen en mascarpone met pistachenoten en amaretti.

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 80 gram gepelde pistachenoten
  • 80 gram amaretti koekjes (de harde soort) grof verkruimeld
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 120 gram mascarpone
  • 120 gram slagroom
  • 1 theelepel citroenrasp

Ingrediënten, gepocheerde abrikozen:

  • !00 ml sauternes, of een andere lichte dessertwijn
  • 1 limoen, schaaf er 3 repen schil af en pers 1 eetlepel sap uit
  • ¼ theelepel vanille extract
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 6 middelgrote abrikozen, gehalveerd en ontpit
  • 1 theelepel oranjebloesemwater.

Bereiding:

  1. Zet voor de abrikozen een middelgroet pan met de sauternes, 40 ml water, limoenschilletjes, limoensap, vanille en 60 gram kristalsuiker op hoog vuur en laat het koken tot de suiker is gesmolten en de siroop zachtjes borrelt.
  2. Neem de pan van het vuur en leg de abrikozen op het snijvlak in de siroop. Pocheer ze in de overgebleven hitte tot ze gaar en nog in model zijn, zo tussen de 20/40 minuten.
  3. Haal de abrikozen uit de siroop en verwijder de limoenschilletjes. Dek de abrikozen af, zodat ze niet verkleuren en zet opzij.
  4. Zet de pan met siroop weer op halfhoog vuur en laat in 5 a 6 minuten tot 70 ml inkoken, moet nog wat vloeibaar zijn. Roer de oranjebloesemwater erdoor en zet de siroop tot gebruik opzij, niet in de koeling, kamertemperatuur.
  5. Verhit de oven tot 170 graden, verdeel de pistachenoten op een bakplaat en rooster deze in 10 minuten, tot ze heerlijk geuren.
  6. Hak de pistachenoten, als ze zijn afgekoeld fijn en doe ze met de grof verkruimelde amaretti en 2 eetlepels suiker in een schaal.
  7. Doe de mascarpone met de slagroom, in een kom, klop met een mixer in 1 – 2 minuten tot een gladde en luchtige crème, klopt niet te lang ivm de slagroom. Spatel driekwart van de amaretti-pistache-mengsel erdoor en zet opzij.
  8. Verdeel de abrikozen en amaretticrème over 4 schaaltjes. Giet de siroop over de abrikozen en bestrooi de crème met de overgebleven amaretti-pistachekruim. Maak af met limoenrasp en serveer.

Print Friendly, PDF & Email