Bavette met frites uit de oven

 

Een recept voor bavette met friet uit de oven, vrij vertaalt vanuit een recept van Herman den Blijker.

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram bavette
  • olijfolie
  • (Keltisch) zeezout en versgemalen peper, naar smaak
  • 300 gram aardappel, zoete aardappel of wortelen, gesneden in frietjes
  • 1 witte ui
  • 1 rode uit fijngesneden
  • 2 tenen knoflook uitgeknepen
  • klont roomboter
  • takje rozemarijn
  • takje tijm fijngehakt
  • ¼ bos peterselie fijngehakt

 

Bereiding frites:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de frites (gesneden van aardappel, zoete aardappel, wortelen of een mix hiervan) in een kom met olijfolie, de rozemarijn, tijm, zout en peper en de knoflook.
  3. Zet ze ongeveer een half uur in de oven, tot ze gaar zijn. Van een keer omdraaien halverwege de baktijd worden ze extra knapperig.

Bereiding bavette:

  1. Mix olijfolie met peper en zout en de gewenste kruiden en smeer dat met een kwastje op de bavette.
  2. Maak een pan goed heet op het vuur. Bak het vlees rondom op hoog vuur. Voeg aan het einde van de baktijd nog een klontje roomboter toe.
  3. Laat het vlees even 10 minuten rusten buiten de pan in aluminiumfolie.
  4. Smelt roomboter in dezelfde pan. Glaceer daarin de uien. Zet het lekker aan en maak het af met wat fijngehakte peterselie.

Serveertips

Serveer de bavette met de frites en giet de jus erover.

Cahors

Er zijn heel wat wijnen die je goed bij rood vlees kunt drinken maar de beste combinaties maak je zonder meer met de wat krachtiger wijnen uit de Bordeaux, Bergerac, Cahors en Madiran. Dit keer kiezen we voor de stoere Cahors van Monsieur Rybinski. Een behoorlijk gekleurde wijn met veel zwart fruit in de mond en een stevige afdronk. Precies waar een grote lap rood vlees om vraagt.

Merlot-Cabernet-Sauvignon

In het gematigde klimaat van Hawke’s Bay in Nieuw-Zeeland gedijen de bordeaux-druiven uitstekend. De familie Ham maakt op haar eigen wijngoed Alpha Domus een uitstekende wijn van deze druivensoorten. De wijn heeft een goede kleur met best wel veel fruit en een soepele afdronk. Een prima wijn om bij rood vlees te serveren.

Print Friendly, PDF & Email