Aarbeienbavarois met vanille-ijs en kletskoppen

10 Personen

Voor de Aardbeienbavarois

Ingrediënten:

  •  290 gr aardbeienpuree van verse aardbeien
  • 7 gr gelatine
  • 360 gr slagroom lobbig geklopt

 

Bereiding:

  1. Gelatine in koud water leggen
  2. Aardbeien schoonmaken en pureren met staafmixer en verwarmen.
  3. Als je de smaak van de aardbeien wat zoeter wenst dan kan je wat suiker mee smelten..
  4. Gelatine uitknijpen er in oplossen.
  5. Wegzetten in koud water
  6. Slagroom lobbig kloppen.
  7. Slagroom en aardbeienpuree met een spatel mengen.
  8. Gedurende ongeveer twee uur geportioneerd in vriezer wegzetten in bijvoorbeeld siliconen vormpjes.

Voor het Vanille-ijs

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 125 gr kristalsuiker
  • 5 gr vanillesuiker of 1 ½  vanillestokje uitgeschraapt
  • 400 cc volle melk
  • 150 cc slagroom
  • 5 gr maïzena

Bereiding:

  1. Doe het ei en de eidooiers samen met de suiker, de vanille(suiker) en de maïzena  in een kom.
  2. Klop het mengsel met de mixer tot het bijna wit is.
  3. Verwarm de melk op een laag vuur.
  4. Roer de hete melk daarna beetje bij beetje door het mengsel.
  5. Schenk het mengsel in de pan als de ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd.
  6. Verwarm het mengsel bij een matige hitte en onder voortdurend roeren ca. 1-2 minuten.
  7. Het mengsel mag beslist niet koken want anders gaat het schiften.
  8. Laat het tot koelkasttemperatuur afkoelen en voeg de room toe.
  9. De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten in de ijsmachine.

Voor de kletskoppen

Ingrediënten: (18 stuks) 

  • 30 gr boter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 20 gr melk
  • Mespunt kaneel
  • Mestpunt zout
  • 30 gr blanke amandelen
  • 50 gr Zeeuwse of gewone bloem

 Bereiding:

  1. Roer de boter, basterdsuiker en melk met een spatel door elkaar. Voeg de kaneel, het zout en amandelen toe en roer wederom door elkaar. Meng als laatst de bloem door het mengsel.
  2. Je kunt met twee theelepels hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat scheppen, maar zelf vulde ik een spuitzak en spoot ronde doppen van ongeveer 3 cm deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat je ruim afstand houdt tussen de koekjes en niet te dicht bij de randen van de bakplaat begint, de kletskoppen lopen namelijk flink uit in de oven. Spuit de koekjes in verband.
  3. Bak de koekjes in 8-10 minuten op 210 graden.
  4. Wanneer de koekjes in de oven gaan kan de temperatuur lager (190 graden) omdat je dan een egaal gekleurd product wenst en suiker de eigenschap heeft snel te donker te kleuren.
  5. Houd de koekjes goed in de gaten, want ineens gaat het heel snel met verkleuren en voor je het weet zijn ze verbrand.
  6. Laat de kletskoppen een paar minuten afkoelen op de bakplaat tot ze steviger zijn geworden, verplaats ze dan naar een rooster. Ik legde een velletje keukenpapier op het rooster zodat dit het vettige laagje aan de onderkant van de koeken kon opnemen.

Print Friendly, PDF & Email