Sperziebonen met ham a la landaise

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 gr sperziebonen
  • zout en peper
  • 1 el boter
  • 1 ui fijngehakt
  • het witte gedeelte van een klein preitje, fijngehakt
  • 1 grote sjalot, fijngehakt
  • 100 gr rauwe ham fijngehakt
  • halve el tarwebloem
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 eierdooier
  • halve el wijnazijn
  • 1 el fijngehakte peterselie
  1. Uiteinden van de bonen verwijderen, bonen 4-5 minuten voorkoken, daarna afgieten en afspoelen met koud water (1 ¼ dl van het kookvocht bewaren).
  2. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Ui, prei, sjalotje en rauwe ham in het vet zachtjes smoren tot de stukjes ui glazig zijn. Bloem erdoor roeren en knoflook.
  3. Daarna het achtergehouden kookvocht van de sperziebonen erdoor roeren, peper en eventueel wat zout ( LET OP de ham is ook al zout). Laat de saus zachtjes 5 minuten doorkoken.
  4. Sperziebonen opbinden (als een bosje takken) met een stukje prei en erdoor mengen en opnieuw opwarmen. Eidooier losroeren met azijn en door de sperziebonen mengen. Roeren tot de saus is gebonden, maar NIET meer laten koken Serveren met de peterselie eroverheen gestrooid.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie