Chocoladetaart met vanille roomijs en karamelsaus

 

Ingrediënten

Voor het ijs

voor 4 à 6 personen

  • 2,5 dl slagroom
  • 2,5 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 5 eierdooiers
  • 125 gr suiker

Voor de taart

voor 8 personen

  • 200 gr bittere chocolade ( de beste die je kan vinden 70 % cacao )
  • 200 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 300 gr fijne tafelsuiker
  • 6 eieren

voor de karamelsaus

voor 4 personen

  • suiker
  • 1/8 bekertje slagroom
IJs
  1. Giet de room en de melk in een wijde pan samen met het in de lengte gespleten vanillestokje. Verwarm het geheel, maar laat het net niet koken; daarna van het vuur en 25 minuten laten trekken
  2. Klop suiker en eierdooiers met een garde tot een dik en romig mengsel. Giet er door een zeef de room bij, terwijl je voortdurend blijft kloppen, alleen nu met een houten lepel of spatel. Verhit het mengsel op een laag tot matig vuur 8 a 10 minuten en blijf voortdurend roeren.
  3. Zet de pan als de custard gaar is in koud water in de gootsteen en klop goed met een houten lepel (als de custard dreigt te gaan schiften een mixer gebruiken)
  4. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat hem er ijs van maken.
Taart
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.
  2. Laat de chocolade met de boter smelten in een kom boven een pan met water dat bijna kookt, en roer tot de chocolade glad is. Haal de kom van het vuur.
  3. Klop de gezeefde bloem met de suiker en de eieren met de mixer tot een dik en mooi bleek lint. Meng de chocolade op lage snelheid door het eimengsel. Giet het mengsel voorzichtig in de ingevette taartvorm, en bak voor 35 tot 45 minuten in de oven.
  4. De bovenkant van de taart wordt krokant, maar als je hem test is hij in het midden nog zacht. Laat hem afkoelen tot hij wordt geserveerd.
  5. Voor de karamelsaus, laat je wat suiker in een pan karameliseren ( de hoeveelheid hangt af van hoe zoet je de saus wil hebben, maar begin eens met 150 gr ) tot deze goudbruin is. Dan voeg je het bekertje slagroom toe. Wees niet bang de karamel klontert door het afkoelen. Gewoon blijven roeren en deze lost vanzelf weer op.
  6. Serveer een puntje taart met een bolletje ijs en over beide de karamelsaus.

Pas op karamel is heet !!!!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie