Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 4 personen
- 20 wijnbladeren
- 125 gram gehakt half om half
- 1 tomaat ontveld
- ½ rode ui
- 1 el tomatenpuree
- zout en peper
- stukje mergpijp van ± 3 cm
- ½ kopje rijst (gewone )
- 1 ei
- wat citroensap
- olijfolie
Bereiding
- Spoel de bladeren af onder stromend water.
- Leg ze daama in een pan met kokend water met zout en zet deze weg, na vijf minuten de bladeren koud spoelen en uit laten lekken.
- Gehakt aanmaken met peper en rout en de ongekookte rijst en de klein gesneden tomaat zonder zaadjes.
- Vullen van de bladeren.
- Leg de bladeren met de nerven naar beneden voor u.
- Leg de vulling onder het midden van het blad.
- Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
- Rol de dolma van onderaf stevig op.
- Leg op de bodem van een pan wat lege wijnbladeren en het mergpijpje.
- Leg de gevulde bladeren in de pan giet er een klein scheutje olijfolie op en vul het aanmet water totdat de bladeren net onderstaan.
- Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de pan.
- Breng bet aan de kook op matig vuur, en laat het daarna op een laag pitje ongeveer een uur zacht sudderen.
- Eiwit stijfkloppen en dan het eigeel toevoegen en dan nog wat citroensap. Wat van het kookvocht toevoegen en hiervan iets over de uitgelekte dolmades gieten.