Cocktail & dreams

Garnalencocktail net even anders

Bovenkant

Mayonaise                                                                           ca. 2½  dl

Ingrediënten

MaterialenKoksmes

Snijplank

Bekken

Spatel

Plasticfolie

Keukendoek

 

20

gram Eidooier

2 ½

dl Slaolie

15

ml (1el) Azijn
iets Zout
snufje Peper

enkele

druppels Worcestersaus

7

gram (1tl) Mosterd
 Werkwijze

  1. Zorg dat alle ingrediënten op keukentemperatuur zijn.
  2. Maak van een natte doek een rol.
  3. Zet de schaal scheef op de doek.
  4. Doe de eidooier in de schaal.
  5. Voeg er mosterd, azijn, zout en enkele druppels worcestersaus aan toe.
  6. Roer op één plek, de grondstoffen goed door elkaar.
  7. Voeg er een paar druppels slaolie aan toe en roer ze weg.
  8. Herhaal dit tot de olie op is.
    Hoe meer mayonaise je krijgt, hoe meer sneller je de olie toe kunt voegen. Roer eerst de olie helemaal weg,  voordat je er nieuwe bij doet anders gaat de mayonaise schiften.
  9. Breng de mayonaise evt. op smaak.
    Na kruiden met zout is niet mogelijk [witte puntjes], zout oplossen met water en dan toevoegen kan een oplossing zijn.

Dikke mayonaise kan afgeslapt worden met water als de mayonaise te zuur is of met zuur als de mayonaise te vlak van smaak is.

 

Bekijk de bereiding van mayonaise via de link op www.detweegetijden.nl onder filmpje
Stevige cocktailmayonaise

Dit ie een cocktailsaus die gebonden wordt met gelatine

 

Ingrediënten

Materialen 

 

5 ½

blaadje gelatine

15

gram whisky

225

gram mayonaise

62

gram tomatenketchup

33

gram gembersiroop

33

gram cream sherry
Werkwijze

  1. Laat de gelatine 5 minuten weken in de whisky
  2. Maak de sherry warm in de magnetron
  3. Los de gelatine op in de warme sherry
  4. Meng de mayonaise, tomatenketchup, gembersiroop, sherry en de whisky
  5. Laat het mengsel op een koele plaats half opstijven
  6. Doe de opgesteven saus in een spuitzak
  7. Spuit strakke banen op een paatje
  8. Laat de banen goed opstijven in de koelkast
  9. Snijd de banen in stukken van 12 cm

 

 

Tomatenuitlek

Ingrediënten

Materialen 

 

1

kg overrijpe tomaat

20

gram sjalot

2

blaadjes basilicum

1

takjes dragon

3

gram knoflook

2

1

stuksdl zwarte peperkorrelsrosé champagne

peper en zout

witte aceto

Werkwijze

  1. Hak alle ingrediënten grof in een blender behalve peper, zout en aceto
  2. Hang het mengsel op in een schone doek, laat dit een nacht uitlekken en vang het vocht op
  3. Breng het vocht op smaak met peper, zout en aceto

 

Basilicumzaad

Ingrediënten

Materialen 
basilicumzaad
tomatenuitlek
limoensap
olijfolie
ponzu
zout
Werkwijze

  1. Week de basilicumzaad in lauw niet afgebonden tomatenuitlek to deze helemaal verzadigd is met uitlek.
  2. Breng op smaak met limoensap, olijfolie, ponzu en zout.

 

Tomatenzaad

Ingrediënten

Materialen 

8

stuks cherrytomaten
Werkwijze

  1. Snijd de tomaatjes door de kern doormidden
  2. Lepel de zaadjes eruit en leg deze op een bord.

 

Onderkant

 

Gepofte rijst

Ingrediënten

Materialen 

50

gram zwarte risotto
zout
azijnpoeder
Werkwijze

  1. Kook de zwarte risotto gaar volgens de verpakking
  2. Laat de rijst afkoelen
  3. Droog de rijst in een oven van ca. 60?C
  4. Pof de rijst door deze te frituren in olie van 200?C
  5. Laat de rijst uitlekken en afkoelen op keukenpapier
  6. Strooi wat zout over de rijst.
  7. Maal de gepofte rijst tot kruim en breng het op smaak met azijnpoeder.

 

Krab

Ingrediënten

Materialen 

8

stuks Noordzeekrab(scharen)
mayonaise

50

gram wortel

50

gram knolselderij
zout
limoensap
limoenrasp
Werkwijze

  1. Stoom de krabscharen in een oven op 100?C gaar in ca. zeven minuten.
  2. Laat de scharen afkoelen.
  3. Snijd de wortel en brunoise.
  4. Snijd de knolselderij en brunoise en blancheer deze.
  5. Haal het krabvlees uit de scharen en meng het met de mayonaise.
  6. Voeg de groenten toe.
  7. Breng op smaak met zout, limoensap en de limoenrasp.

Zoetzuur

Ingrediënten

Materialen 

½

l natuurazijn

330

gram water

165

gram suiker

5

stuks peperkorrels

2

stuks steranijs

1 ½

blaadjes laurier

½

stuks rode peper
Werkwijze

  1. Meng alle ingrediënten.
  2. Breng het aan de kook.
  3. Laat het daarna goed afkoelen

Dressing naturel

Ingrediënten

Materialen 

3

dl sushi-azijn

3

gram knoflook

1

dl witte aceto

50

gram grove mosterd

30

gram limoensap

1

dl rijstazijn

1

l zonnebloemolie

2

gram xantana
Werkwijze

  1. Doe alle ingrediënten behalve olie en xantana bij elkaar in een blender.
  2. Meng het tot een gladde massa.
  3. Voeg langzaam de olie toe.
  4. Bind het af met xantana

 Jonge biet

Ingrediënten

Materialen 

100

gram jonge biet

½

l bietensap

3 ½

gram zout

5

stuks peperkorrels

½

stuks laurier
zoetzuur
dressing naturel
limoenrasp
Werkwijze

  1. Kook de bieten in het bietensap met zout, peperkorrels en laurier gaar.
  2. Pel de bieten en leg ze een nacht in het zoetzuur.
  3. Marineer de bieten met dressing, limoenrasp en zout.

Jonge worteltjes

Ingrediënten

Materialen 

100

gram jonge wortels
limoensap
dressing naturel
zout
Werkwijze

  1. Was de wortelen goed.
  2. Marineer de wortel in limoensap, dressing en het zout.

Jonge venkel

Ingrediënten

Materialen 

150

gram jonge venkel
limoensap
dressing naturel
zout
Werkwijze

  1. Snijd het loof van de venkelknol.
  2. Blancheer de venkel.
  3. Marineer de venkel in dressing, limoen en zout

Jonge groene asperges

Ingrediënten

Materialen 

200

gram groene asperges
limoensap
dressing naturel
zout
Werkwijze

  1. Snijd de kopjes van de asperges
  2. Blancheer de knopjes
  3. Marineer de venkel in dressing, limoen en zout.

Oude kaasschuim

Ingrediënten

Materialen 

½

kg oude boerenkaas

¼

l melk

¼

l room

150

gram eidooier
Werkwijze

  1. Doe de ingrediënten in een themoblender
  2. Verwarm deze 10 min. op 60?C
  3. Zeef het mengsel
  4. Doe het in een kidde en zet de kidde onder druk.

Doorgeven

Bovenkant

Leg de garnalenslinger op het bord

Doe de basilicum- en tomatenzaad erbij

Onderkant

Leg de krabsalade op het bord

Bedek de krab met een laagje kaasschuim en de rijstkruim

Steek de gemarineerde groenten hierin

 

Maak het bord af met bv.

Knoflookbloemen, viool, klaverzuring, postelein, mosterdblad, radijsbloem, komkommerbloem

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie