Varkensvlees uit Guandong – Mi zhi cha shao

Ingrediënten

Hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen

  • 400 gram speklap
  • 1 el zout
  • 30 gram suiker
  • 2 tl taotjo (gele bonenpasta)
  • 2 tl rijstwijn
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 tl lichte sojasaus
  • 2 el honing
  • 1 tl zwarte rijstazijn
  • 0.5 tl rijstwijn
  • 0.5 tl maizena
  • enkele bladen sla (ijsbergsla of little gems)

Bereiding

Voorbereiden

  1. Snij het vlees overdwars in reepjes van 4 cm breed en 1,5 cm dik. Meng in een grote kom het zout, de suiker, de taotjo, de rijstwijn en de beide sojasausen. Voeg het vlees toe en laat het 45 minuten marineren.
  2. Los in de tussentijd de honing op in 2 eetlepels heet water en laat 5 minuten afkoelen. Vermeng het honingsapje met de rijstazijn, rijstwijn en maizena, roer heel goed. Zet weg tot later gebruik.
  3. Was de slabladeren en laat ze uitlekken of droog ze in een slacentrifuge.

Bakken

  1. Verhit de over voor tot 200°C. Leg het vlees op een rooster boven een bakplaat bedekt met bakpapier en bak het in het midden van de over gedurende maximaal 20minuten. Controleer om de 5 tot 7 minuten en keer het 2 of 3 keer om. Het moet donker maar niet zwart worden.
  2. Haal het vlees uit de oven en laat minimaal 5 minuten afkoelen (hoeft niet ijskoud)

Afmaken

  1. Roer het honingsapje nogmaals goed door.
  2. Breng met een kwastje een laagje honingmengsel aan op het vlees en zet het dan nog 5 minuten terug in de hete oven.
  3. Verdeel de slabladen over een serveerschaa, gebruik het restje van het honingsapje als dressingl. Haal het vlees uit de oven en laat het even afkoelen. Snij het in 5 mm dikke reepjes en leg die boven op de slabladen. Breng naar eigen inzicht garnering aan.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie