Tomaten-veloutésoep (Velouté Carmen)

4 personen

Ingrediënten:  basis Velouté ( 1,2 liter)

50 gram boter
60 gram bloem
100 gram gewone mirepoix bestaande uit:
100 gram groenten (prei, wortel, ui en knolselderij). Voor de vette mirepoix die wij gebruiken in de tomaten-velouté voegt men 20 gram vet spek of ham toe
1,2 liter runderbouillon.

Ingrediënten: tomaten-veloutésoep

50 gram tomatenpuree, ontzuurd in de vette mirepoix
50 gram gekookte rijst
100 gram julienne van tomaat
100 gram julienne van paprika
fijn gesneden spaanse pepers( denk aan de scherpe smaak)
garnituur van , tomaat, paprika, spaanse peper.
liaison van 3 eidooiers en 1 deciliter room
gehakte peterselie.
 
Bereiding:
 
  1.  Smelt de boter / margarine en laat deze goed uit bruisen zonder te laten kleuren.
  2.  Fruit de vette mirepoix hier in aan.
  3. Voeg de bloem in een keer toe en roer deze direct door de boter-mirepoixmassa.
  4. Laat de roux ‘gaar’ worden.
  5. Haal de pan van het vuur en voeg aan de hete roux de helft van het koude vocht toe. Roer dit glad met een spatel of garde.
  6. Voeg bijna al het vocht toe en breng de soep aan de kook. Roer regelmatig. Controleer de dikte ( de soep moet langzaam over de bolle kant van een lepel lopen) en voeg eventueel nog vocht toe.
  7. Laat de soep zachtjes 20 minuten uitkoken.
  8. Passeer de soep en breng op smaak.{met peper en zout).
  9. Voeg het garnituur toe en roer op het laatste moment de liaison door de soep. (denk aan het schiften)
  10. Geef de soep door en maak af met de gehakte groen kruiden.
Print Friendly, PDF & Email