4 personen
Ingrediënten: basis Velouté ( 1,2 liter)
• 50 gram boter
• 60 gram bloem
• 100 gram gewone mirepoix bestaande uit:
• 100 gram groenten (prei, wortel, ui en knolselderij). Voor de vette mirepoix die wij gebruiken in de tomaten-velouté voegt men 20 gram vet spek of ham toe
• 1,2 liter runderbouillon.
Ingrediënten: tomaten-veloutésoep
• 50 gram tomatenpuree, ontzuurd in de vette mirepoix
• 50 gram gekookte rijst
• 100 gram julienne van tomaat
• 100 gram julienne van paprika
• fijn gesneden spaanse pepers( denk aan de scherpe smaak)
• garnituur van , tomaat, paprika, spaanse peper.
• liaison van 3 eidooiers en 1 deciliter room
• gehakte peterselie.
Bereiding:
- Smelt de boter / margarine en laat deze goed uit bruisen zonder te laten kleuren.
- Fruit de vette mirepoix hier in aan.
- Voeg de bloem in een keer toe en roer deze direct door de boter-mirepoixmassa.
- Laat de roux ‘gaar’ worden.
- Haal de pan van het vuur en voeg aan de hete roux de helft van het koude vocht toe. Roer dit glad met een spatel of garde.
- Voeg bijna al het vocht toe en breng de soep aan de kook. Roer regelmatig. Controleer de dikte ( de soep moet langzaam over de bolle kant van een lepel lopen) en voeg eventueel nog vocht toe.
- Laat de soep zachtjes 20 minuten uitkoken.
- Passeer de soep en breng op smaak.{met peper en zout).
- Voeg het garnituur toe en roer op het laatste moment de liaison door de soep. (denk aan het schiften)
- Geef de soep door en maak af met de gehakte groen kruiden.