Shukshuka tuffah bi-l-sa’fran (Shukshuka van appel en saffraan)


 

Nagerecht: 4 personen

  • Ingrediënten:
  • · 3 Golden delicious appels
  • · 4 vellen brickdeeg (of filodeeg)
  • · 50 gr amandelen
  • · 4 draadjes saffraan
  • · ½ tl kaneel
  • · 29 gr boter
  • · 2 el suiker
  • · 40 gr poedersuiker
  • · 1 el oranjebloesemwater
  • · 1 el zetmeel
  • · 200 ml melk
  • · 100 ml room
  • · 200 ml olie
  • · munt

Schil de appels en snijd ze in blokjes. In een koekenpan de boter smelten en er de appelblokjes in bakken tot ze goudbruin zijn. Vervolgens de suiker erbij doen, de kaneel en de saffraandraadjes. De appels een paar minuten zachtjes laten stoven tot ze karamelliseren en ze daarna apart zetten. Dan de deegblaadjes naar voorkeur in een ronde dan wel een vierkante vorm snijden. Laat ze goudbruin worden in een koekenpan met warme olie en leg ze weg op keukenpapier om van het overtollige vet te ontdoen. De amandelen roosteren, fijnhakken en met suiker vermengen. In een kom het oranjebloesemwater, het zetmeel, de melk en de room met een garde tot een egaal mengsel slaan tot het gaat schuimen en houd dit apart.

Opmaak:

De deegvelletjes met de appels en de amandelen met suiker beleggen, tot er steeds twee lagen ontstaan.

Het van te voren bereide schuim in de vier hoeken van een schaaltje scheppen en het dessert versieren met een takje munt.

Wijntip: Serveer met een sterke zoete wijn, een Sauternes (Frankrijk) of een zoete wijn uit Navarra (Spanje).

Auteur: Mohamed Fedal Boek: Volkskrant wereldkeuken

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email