Citroenijsjes van vroeger

Ingrediƫnten:

  • 5 el amandelcrunch *
  • Citroensorbet*  (in het recept wordt uitgegaan van kant-en-klaar sorbetijs, wij maken het zelf.
  • Munt
  • Citroenmelisse
  • Verveine

Citroen/limoenijs

  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • 2 dl water
  • 2 grote citroenen, de geraspte schil en het sap
  • 2 limoenen, de geraspte schil en het sap
  • 3 dl slagroom

Bereiden:

  1.  Los de suiker op in het water, doe er de citrusrasp door en laat 20 minuten op een laag vuur sudderen totdat je een lichte siroop hebt.
  2. Laat de stroop goed afkoelen( zet in de koeling) en roer er dan de sappen door.
  3. Passer het mengsel door een zeef
  4. (Goed afkoelen is belangrijk, anders gaat de slagroom schiften als je het erbij doet)
  5. Klop de slagroom lobbig, klop er geleidelijk het mengsel door. Daarna kan het in ijsmachine.

Amandelcrunch:

  • 300 gram eiwit
  • 300 gram suiker
  • 225 gram amandelpoeder
  • 270 gram poedersuiker
  • 40 gram amandel melk
  • 25 gram amandelschaafsel

Bereiden:

  1. Klop het eiwit op en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop op lage snelheid en pas aan het eind op hoge snelheid
  2. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker, meng dit luchtig door de opgeklopte eiwitten samen met de amandelmelk
  3. Strijk dit uit op een bakmatje of bakpapier. Bakmatje zal beter gaan, bakpapier blijft nogal kleven
  4. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak ongeveer 9 minuten af op 170 graden C.
  5. Haal even uit de oven als het nog wat taai is.
  6. Breek daarna in stukjes en droog in een oven op 70 graden.
  7. Dien het ijs op in een glas. Onderin wat van de amandelcrunch, daar boven op het citroen/limoen sorbetijs.
  8. Werk af met munt, citroenmeliss munt en verveine
Print Friendly, PDF & Email