4 personen
Chocolade taartje
- 4 eieren
- 100 gr suiker
- 130 gr roomboter
- 110 gram extra pure chocolade (type 70/30/38)
- 50 gram bloem, gezeefd
- 5 gram maizena
- Extra : suiker thermometer
Witte chocolade mousse
- 2 eidooiers
- 200 gr witte chocolade
- 2dl slagroom
- 1 el sinaasappellikeur
- 1 vel witte gelatine
- 2 eiwitten
Sinaasappelcreme
- 4 handsinaasappels
- 2 dl melk
- 50 gr witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 5 eidooiers
- 125 ml slagroom
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- sinaasappellikeur
- Caramelijs
Chocolade taartje
- Klop de eieren en suiker op tot een luchtige massa. Smelt de boter en voeg hem toe als hij 30 graden celsius is.
- Smelt de chocolade en spatel hem samen met de bloem en de maizena door het mengsel.
- Bekleed bakringen van ca 6 cm doorsneden en 5 cm diep met bakpapier en spuit er bakspray op.
- Doe het chocolade mengsel in een spuitzak en vul de ringen voor de helft.
- Bak de moulleux 8 a 9 min in een op 190gr voorverwarmde oven.
Witte chocolade mousse
- De gelatine in ruim koud water weken.
- De chocolade raspen en in een pan doen.
- Eerst de slagroom stijfslaan met een handmixer, deze tot gebruik in de koelkast zetten, en daarna (met schone gardes) de eiwitten stijfslaan.
- Tot slot de eidooiers schuimig kloppen. De chocolade (onafgedekt) in circa 6 minuten op half vermogen smelten. Tussendoor enkele malen roeren.
- De gelatine uitknijpen en in het kopje (onafgedekt) in circa 15 seconden op vol vermogen oplossen.
- De chocolade met de gelatine en de likeur door de eidooiers scheppen, de helft van de slagroom erdoor spatelen, dan de eiwitten en tot slot de rest van de slagroom.
- Voeg wat sinaasappellikeur toe.
Sinaasappelcreme
- Eén sinaasappel goed schoonboenen en 4 mooie plakjes er vanaf snijden.
- Sinaasapels uit persen en 4 gave uitgeholde helften bewaren.
- In pan sinaasapelsap aan de kook brengen en laten inkoken tot ca ½ dl.
- In pan met dikke bodem melk, suiker en vanillesuikerop laag vuur aan de kook brengen.
- Eidooiers in kom schuimig kloppen, melk al roerend door eidooiers mengen.
- Mengsel terug in pan schenken en al roerend tegen kookpunt aan brengen tot crème dikker begint te worden.
- Pan van vuur nemen. Sinaasapelsap door crème roeren en in ca 30 minuten laten afkoelen tot kamertemperatuur, af en toe roeren.
- Slagroom stijfkloppen en luchtig door crème spatelen.
- Sinaasappelhelften vullen met crème en in de koelkast in ca 2 uur laten opstijven.
- In droge koekenpan amandelschaafsel in ca 1 min lichtbruin roosteren
Opmaak
Op een langwerpig bord naast elkaar schikken, chocoladetaartje (deze vullen met de witte chocolademouse), bolletje nogatijs en de sinaasappelcreme