Baklava ofwel Grieks gebak met sterke koffie

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg bladen
  • 300 g walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 60 gram boter gesmolten
  • suiker
  • 1 sinaasappel
  • 6 eetlepels vloeibare honing
  • ovenschaal ca 25 x 15 cm

Voorbereiden

  1. Potje sterke koffie zetten

    Bereiden

  2. filodeeg ontdooien cf instructies op de verpakking. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  3. Walnoten in keukenmachine fijnhakken, kaneel en kruidnagel erdoor mengen.
  4. In een pannetje de boter smelten. Vorm met deze boter bestrijken. Een vel filodeeg invetten en op de bodem leggen. Dit nog 3 maal herhalen met een vel filodeeg. een derde van het walnoten mengsel hierover verdelen. Opnieuw een laagje filodeeg aanbrengen met ingevette filo deeg vellen. Dit nogmaals herhalen totdat het notenmengsel op is. Tenslotte het geheel afdekken met ingevette filodeegvellen. De bovenkant met een scherp mes inkepen in blokken of ruiten. Baklava in de oven ongeveer 35-45 minuten afbakken.
  5. Intussen sinaasappel schoonboenen en schil vervolgens raspen. Sinaasappel uitpersen, het sap zeven en met water aanvullen tot 1 dl. Suiker met de helft van de sinaasappelrasp en verdund sap aan de kook brengen. Op laag vuur in ca 5 minuten tot siroop laten inkoken. Honing erdoor roeren en siroop tot gebruik laten afkoelen.
  6. Baklava uit de oven nemen en siroop erover schenken. Baklava minstens 1 uur laten staan om siroop goed in te laten trekken. Via inkepingen de baklava portioneren. Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren met een kopje sterke koffie.
  7. Voorbereiding: ca 50 minuten Wachttijd : ca 1 uur
Print Friendly

Geef een reactie