Ingrediënten
- 500 gr appels
- 3 dl zoete cider
- 1 eetlepel heldere honing
- 1 theelepel vanille-essence
- 250 gr bramen
- 1 blaadje gelatine
- 2 eiwitten
- schijfjes appel
- losse bramen
Voorbereiding
- laat de gelatine weken
- klop de eiwitten stijf
- bekleed een bakblik van 1.75 liter met plastic folie
Bereiding
- schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Breng ze in een steelpan aan de kook met de helft van de cider. Laat het mengsel afgedekt zachtjes koken tot de appels zacht zijn.
- pureer de appels in een blender of keukenmachine. Voeg de honing en vanille en de helft van de bramen toe en pureer het mengsel. Wrijf de puree door een zeef
- verwarm de rest van de cider tot tegen het kookpunt, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot ‘t volledig is opgelost. Voeg de helft van het gelatinemengsel aan de appelpuree toe en roer de andere helft door de bramenpuree
- laat de vruchtenpuree afkoelen tot ze bijna gestold zijn. Schep de eiwitten snel door de appelpuree. Doe de helft van de puree in een aparte kom. Roer de achtergehouden bramen door de helft van de appelpuree en giet dit mengsel in een broodblik
- giet wat bramenpuree in het blik en strijk dit mooi glad. Maak laagjes en eindig met appelpuree. Laat eventueel elke laag eerst opstijven alvorens een nieuwe laag in het blik te gieten
- laat de terrine in het vriesvak opstijven. Haal hem ca. 20 min voor het serveren uit het vriesvak.
Serveren
- serveer de terrine in dikke plakken met de appels en de bramen
- garneer af met de resterende bramen en kleine schijfjes appel