Apfelstrudel

Voor het strudeldeeg

  • 150 gr patentbloem  deze bloemsoort bevat meer eiwitten. Goed voor de glutenvorming.
  • 1 el zonnebloemolie
  • ½ ei, losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • 65 ml water, lauwwarm
  • 1 theelepel citroensap

Voor de vulling

  • 30 gr boter
  • 60 gr paneermeel
  • 40 gram suiker
  • 4 a 5 appels, zoals jonagold of elstar appels geschild en in stukjes, ong. 450 gram
  • 1-1½ tl kaneelpoeder
  • 40 gram suiker voor door de appels
  • 1 zakje vanille suiker
  • 40 gr donkere rozijnen
  • 40 gram krenten
  • strohrum
  • sap van ¼-½ citroen
  • een handje gehakte hazelnoten

Verder nodig

  • bloem, voor het uitrollen
  • 60 gr boter, gesmoltenpoedersuiker, om te bestuiven

Strudeldeeg maken

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze in minimaal 10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een standmixer met deeghaak. Het is belangrijk dat het deeg echt goed gekneed wordt en er veel glutenontwikkeling in het deeg is, zodat het later heel dun uitgetrokken kan worden.
  2. Maak een bolletje van het deeg. Leg het op een bord, dek het losjes af met plasticfolie en laat het een 1 uur rusten op kamertemperatuur.

Vulling voor apfelstrudel maken

  1. Smelt voor de vulling de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak daar het paneermeel in tot het goudbruin is met de suiker.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes van zo’n ½ centimeter dik  en snij ze doormidden.
  3. Meng de appelpartjes  met 40 gram suiker, 1 eetlepel custard poeder ,de kaneel, suiker, rozijnen, krenten en het citroensap.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Apfelstrudel rollen

  1. Leg een laken of een grote theedoek op het werkblad en bestuif deze met bloem.
  2. Leg het deeg erop en bestuif ook dit met wat bloem.
  3. Druk het deeg plat en rol het vervolgens voorzichtig uit, zodat het steeds iets groter wordt. Op een gegeven moment lukt het niet om het deeg uit te rollen met de deegroller, dan moet je het verder met de hand voorzichtig uittrekken. Doe dit door je hand voorzichtig onder het deeg te steken en het deeg daarmee wat uit te trekken. Zorg dat het deeg uiteindelijk 55×55 centimeter groot wordt. Mochten de buitenranden niet mooi zijn ,dan snij je het deeg zodanig tot een mooie rechthoek.
  4. Uiteindelijk als je een deegformaat hebt, rechthoekig van 45 bij 35 is het goed.

Strudeldeeg vullen met appelvulling

  1. Bestrijk het gehele deeg met de gesmolten boter.
  2. Bestrooi de onderste ⅔ van het deeg met het paneermeelmengsel wat gebakken is. Laat de bovenste 10 cm leeg.
  3. Verdeel de appelvulling over de onderste rand van het deeg. Leg het mooi gelijkmatig neer en zorg dat de buitenranden schoon zijn.
  4. Klap het deeg aan de onder- en zijkant over de appelvulling  en rol de strudel vervolgens met behulp van het laken of de theedoek verder op. Bij elke rol bestrijk je het deeg met gesmolten boter.
  5. Leg de strudel voorzichtig met de sluiting naar beneden op de beklede bakplaat met bakpapier.
  6. Bestrijk het deeg met de eigeel en plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  7. Bak de apfelstrudel in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Op 180 graden. Bestuif de apfelstrudel voor het serveren met poedersuiker.
  8. Serveer er de vanille saus bij.
Print Friendly, PDF & Email