Abrikozen-passievruchtenbavarois

Ingrediënten

Hoeveelheden zijn voor 8 personen

  • Voor circa 6 dl
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 dl melk
  • 2 dl slagroom
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 6 dooiers van grote eieren
  • Voor 8 personen
  • 1 hoeveelheid bavaroisbasis ( zie hierboven)
  • 250 g halfgedroogde (voorgeweekte) abrikozen
  • 4 rijpe, gerimpelde passievruchten
  • 2 dl vers sinaasappelsap
  • 2 dl slagroom

Voorbereiding

    1. Laat de gelatineblaadjes weken in een kom met koud water, zodat ze zachter worden.
    2. Verwarm in een pan met dikke bodem de melk en de room met 1 eetlepel van de suiker bijna tot het kookpunt.
    3. Klop intussen in een grote kom de eierdooiers met de resterende suiker licht en romig. Schenk zodra het hete roommengsel omhoogkomt een derde hiervan geleidelijk bij het eiermengsel, terwijl u voortdurend klopt.
    4. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het al roerend met een houten pollepel circa 5 minuten op een laag mogelijk vuur, tot het enigszins bindt. Als je een beetje vla op een bolle kant van een houten pollepel schept en hierin met uw vinger een lijn kunt trekken die zichtbaar blijft, is de vla klaar.
    5. Haal de gelatineblaadjes uit de kom en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk water uit. Roer de gelatineblaadjes door de warme vla tot ze volledig opgelost zijn. Zeef de vla en laat hem afkoelen, waarbij u tussentijds een- of tweemaal roert. Verwerk de bavaroisbasis zoals aangegeven in de bavaroisrecepten.

Bereiding

  1. Snijd de abrikozen in stukjes. Doe ze in een kom, overgiet ze met kokend water en laat ze 10 minuten wellen. Laat ze uitlekken.
  2. Snijd de passievruchten doormidden. Schep de inhoud met de pitjes en al in een pannetje en voeg het sinaasappelsap toe. Laat dit inkoken tot 1,5 dl. Zeef het mengsel in een kom en druk er met de bolle kant van een houten pollepel zoveel mogelijk sap uit.
  3. Schenk het passievruchtenconcentraat terug in de pan en voeg de abrikozen toe. Breng deze aan de kook en laat dit 5 minuten pruttelen. Laat ze enigszins afkoelen en pureer ze in een keukenmachine. Laat de puree afkoelen.
  4. Schep de vruchtenpuree door de afgekoelde bavaroisbasis. Zet het mengsel in de koelkast tot het langs de randen lobbig begint te worden.
  5. Klop de slagroom tot niet te stijve pieken en spatel hem met een grote metalen lepel door het bavaroismengsel. Schep de bavarois in een ingevette vormpjes of in een grote schaal. Laat hem in de koelkast opstijven.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie