Nasi Koening

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 400 gram rijst
  • 800 cc water
  • ¼ blok santen
  • 2 theelepel koenjit
  • 1 salamblad, 1 blad djeroek poeroet
  • 1 ½ theelepel zout
  1. Was de rijst
  2. Breng het water met zout , blaadjes en koenjit aan de kook
  3. Voeg de rijst toe, zet het gas laag als het water weer kookt
  4. Voeg na 10 minuten de fijngehakte santen toe
  5. Doe de rijst over in de stoommand van de stoompan
  6. Stoom de rijst gedurende 30 minuten
  7. Houd de rijst boven de stoom warm
  8. Verwijder de blaadjes
  9. Doe de rijst in een met water omgespoeld timbaaltje of eenpersoons kommetje druk de rijst goed aan
  10. Keer de kom om op een groot warm bord
  11. Versier het rijstbergje met reepjes omelet, fijngehakte selderij en reepjes spaanse peper
  12. Schep de voornamelijk redelijk droge gerechten om het rijstbergje heen

Nasi koening is feest eten wat alleen ter gelegenheid van speciale verjaardagen of jubilea gekookt wordt. Er horen speciale redelijk droge gerechten bij ( dus geen sajoer)

Als de rijst op een schaal wordt opgediend maakt men op palmblad of pisangblad een berg van de rijst, die versierd is met omelet, selderij, reepjes spaanse peper enz. de jubilaris krijgt als eerste de top van de berg geserveerd, daarna mogen de andere gasten opgeschept worden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie