Gebakken varkenslende met flageoletten, kikkererwten, spitskool en een mosterd-dadeljus

Dit recept is voor 10 personen

Varkenslende 2 kilo
Spitskool 2 stuks
Gedroogde dadels 100 gram
Jus de veau 3 deciliter
Flageoletten 750 gram (375 geweekt in koud water)
Kikkererwten 750 gram (375 geweekt in koud water)
Rode wijn 2 deciliter
Rozemarijn 12 takjes
Honing 2 eetlepels
Zout en peper naar smaak
Katenspek 10 plakken
Sjalotten 2 stuks

Zet een pan op met ca. 10 liter water en wat zout. Snijd de spitskool in fijne julienne (zonder nerven). Doe de spitskool in het kokende water tot deze beetgaar is en spoel het daarna direct koud.

Pak twee kleinere pannen om de peulvruchten apart te koken. De peulvruchten opzetten met ruim water en laurier. Aan de kook brengen en op een zacht vuur door laten koken tot ze gaar zijn.

De vakenslende ontvliezen en opbinden. Bak de lende rondom goudbruin aan. De lende hoeft niet te worden gegaard in de pan, dat gebeurd namelijk in de oven. Leg de lende op een ovenrek. Zout en peper de lende en bestrijk deze met honing en de gehakte rozemarijn. Stel de oven in op kerntemperatuur 67 graden en oventemperatuur 110 graden. Als de lende zijn temperatuur heeft bereik, deze eruit halen en op de oven leggen.

Voor de saus

1 sjalotje snipperen, aanfruiten in een pannetje en afblussen met rode wijn. De wijn laten inkoken tot een kwart van zijn hoeveelheid. Vanaf dat moment de jus de veau toevoegen. Snijd de dadels in dunne reepjes en voeg deze pas toe samen met de mosterd op het moment dat het hoofdgerecht mee mag.

Om het gerecht af te maken, de peulvruchten bij elkaar opschudden met een klontje boter. Doe hetzelfde met de spitskool. Als het warm is de peulvruchten midden in het bord met daarop de spitskool, snijd nu een plak van de varkenslende van ongeveer 2 cm. Napeer het vlees met de saus en garneren met gefrituurde rozemarijn.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie