Sambal

Ingrediƫnten:

  • 2 el sojaolie, plus extra
  • 3 grote uien, echt fijngesnipperd
  • 12 rode pepers
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 1 tl laospoeder
  • 2 tl trassi, fijngestampt in de vijzel
  • 3 tl palmsuiker of bruine suiker
  • 2 Eetl Tamarindesaus, of limoensap van 2-3 limoenen (even proeven) en 1 el
  • bruine suiker
  • 1 stengel sereh / citroengras, gekneusd
  • 3 schijfjes gember
  • 4 blaadjes djeroek peroet (limoenblad, altijd diepvries bij de toko)
  • Klein beetje water
  • Zout, of vissaus kleins scheutje,

Bereiden:

  1. Verhit de olie in een wok en fruit er de ui in op niet al te hoog vuur. De ui mag licht bruinen. Ui goed uitbakken.
  2. Maal intussen de pepers, knoflook, suiker, laos, tamarinde, gemberschijfjes en de trassi in een keukenmachine fijn. Voeg ze aan de uien in de wok toe. Bak ze op hoger vuur mee uit.
  3. Voeg dan de citroengras, djeroek peroet en eventueel zout toe.
  4. Laat alles op laag vuur stoven tot de sambal dikker wordt en de olie bovenop komt drijven. Als de sambal te droog wordt kunt u er een plensje water bij doen.
  5. Doe de sambal in een schone pot. Deze sambal badjak is zeker twee maanden houdbaar onder een laagje olie in de koelkast.

Print Friendly, PDF & Email